ponedeljak, 01.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 19.01.2021. u 18:00

Prijava za vakcinu i pravo na privatnost

Ukoliko je neophodno da se zna poimence ko je „zainteresovan” za vakcinaciju, onda je neophodna obrada podataka kojim se lice identifikuje. – Ukoliko je važan samo broj lica i eventualno opština, onda je suvišno obrađivati JMBG ili podatke o kontaktu lica
(Фото Танјуг/Раде Прелић)

Nova usluga na portalu e-uprave – „Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv kovida 19” je sa stanovišta prava na privatnost i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti primer koji ne treba slediti, a razloga ima puno.  Ukratko, sva utvrđena načela obrade podataka – 1. zakonitosti, poštenja i transparentnosti, 2. ograničenosti svrhe, 3. minimizacije podataka, 4. tačnosti, 5. ograničenog čuvanja, 6. bezbednosti i 7. odgovornosti – nisu primenjena. Njihova specifičnost u odnosu na načela u drugoj oblasti jeste njihova „opipljivost” – reč je o konkretnim obavezama.

Obrada podataka mora biti zakonita, poštena i transparentna

Zakonitost obrade podrazumeva adekvatni pravni osnov (primera radi, zakonsko ovlašćenje ili pristanak lica), koji je ovde pod znakom pitanja. Da je reč o nekom ovlašćenju, moralo bi da bude propisano nekim zakonom. Pristanak lica za obradu nije adekvatan pravni osnov kada je reč o organima vlasti, a posebno ukoliko se tiče njegove nadležnosti ili delokruga rada. U ovom slučaju, pravni osnov nije ni naveden. Budući da se obrađuju i podaci o postojanju „specifičnog oboljenja” ili „zdravstvenih problema”, primenjuju se posebni uslovi i obaveze.

Dalje, rukovalac je u obavezi da svako lice na koje se podaci odnose obavesti o svim relevantnim aspektima obrade. Ovo obaveštenje o obradi mora da sadrži podatke o identitetu i kontakt podatke rukovaoca, zatim lica za zaštitu podataka (posebno imajući u vidu da je reč o organu vlasti), svrsi nameravane obrade i pravnom osnovu, primaocima podataka (primera radi zdravstvene ustanove na teritorijama gde lice želi da primi vakcinu), kao i o roku čuvanja, pravima lica, pravu na pritužbu povereniku i dr. Sve što u ovom slučaju izostaje.

Svrha obrade mora biti ograničena

Svrha obrade podataka je osnova svake obrade. Stoga, ona mora biti određena, i to na taj način da je jasan cilj koji se želi postići. Na stranici o usluzi navodi se da se popunjavanjem upitnika iskazuje interesovanje da lice primi vakcinu, i to bi bila svrha popunjavanja upitnika za pojedinca. Međutim, u terminologiji zaštite podataka, svrha se odnosi na ono što rukovalac želi da ostvari. Primera radi, priprema plana nabavke vakcina (pod uslovom da već nisu nabavljene i pod uslovom da upitnik ne popunjavaju lica za koja već postoji plan vakcinacije).

Obrađuju se samo neophodni podaci

Budući da svaka obrada predstavlja zadiranje u pravo lica, ona mora da bude srazmerna. Drugim rečima, obrađuju se samo podaci koji su neophodni. Dakle, ukoliko je neophodno da se zna poimence ko je „zainteresovan” za vakcinaciju, onda je neophodna obrada podataka kojim se lice identifikuje. Ukoliko je važan samo broj lica i eventualno opština, onda je suvišno obrađivati JMBG ili podatke o kontaktu lica.

Jasno je da ostvarivanje ovog načela, odnosno obaveze da se ne prikuplja više podataka nego što je neophodno, zavisi od određenosti svrhe.

Podaci moraju biti tačni

Da bi zadiranje u privatnost imalo opravdanje, nužno je da su podaci tačni (i u primenjivim slučajevima ažurni). Budući da je reč o upitniku koji samo lice popunjava, pitanje je kako je tačnost obezbeđena. Usluga je dostupna i licima koja nisu registrovana na portalu e-uprave, a to znači da verifikacije podataka nema, osim ukoliko se ne vrši upoređivanje imena lica i pripadajućeg JMBG.

Istovremeno, lice može popuniti i podatke o maloletnom licu, a da ne postoji provera autentičnosti. Kako ovi podaci nisu proverljivi, onda su oni i nepouzdani, pa se time ne postiže svrha obrade, koja, u ovom slučaju nije predočena.

Obrada podataka je ograničena

Retke su situacije da se podaci čuvaju trajno, već dužina čuvanja zavisi od svrhe obrade i mora biti određena, primera radi, rokom izraženim u danima, ili odrediva nastupanjem uslova. U konkretnom slučaju, rok čuvanja nije jasan, a to je opet posledica neodređene svrhe obrade.

Podaci moraju biti bezbedni

Obrada podataka podrazumeva primenu mera kojima se obezbeđuje njihov integritet i poverljivost. Ove mere mogu biti tehničke, organizacione i kadrovske. S obzirom na to da je reč o obradi podataka koji se odnose na zdravstveno stanje, reč je posebnoj vrsti podataka koji pretpostavljaju dodatne mere zaštite. Prema članu 42. zakona, ove mere, budući da se u konkretnom slučaju istovremeno radi o primeni tehnologije, obradi posebne vrste podataka u velikom obimu (dan po objavljivanju usluge na portalu 40.000 lica je popunilo upitnik), kao i da je očigledan rizik za prava i slobode lica, mere bezbednosti su morale biti ugrađene u sam dizajn obrade.

Prema podacima se postupa odgovorno

Pored načela ograničenosti svrhe, ovo načelo odgovornosti čini osnov svake obrade. Nema obrade bez odgovornosti, svaki podatak predstavlja odgovornost, a koja podrazumeva poštovanje svih zakonskih obaveza, a posebno ostvarivanje prava lica.

Obaveze rukovaoca, prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, mogu biti opšte i posebne. Pored poštovanja svih načela, kao i prava lica, u ovom slučaju je očekivano da je pripremljena i „procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti”. Da jeste, ona bi odgovorila na nedostajuća pitanja, između ostalog: koja je svrha obrade, da li je uopšte neophodna i da li je srazmerna svrsi, da li smo svesni rizika po prava lica (privatnost je samo jedno od prava), te koje mere nameravamo da preduzmemo da bismo umanjili rizik i da li su one adekvatne. I kada pripremamo ovu procenu u obavezi smo da tražimo mišljenje lica za zaštitu podataka o ličnosti.

Navedena procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti bi pomogla da ovaj upitnik, tačnije, u velikom obimu izmenjeni upitnik, zaista pomogne da se ostvari svrha, ukoliko se ona artikuliše.

*Fondacija za otvoreno društvo

Prilozi objavljeni u rubrici „Pogledi” odražavaju stavove autora, ne uvek i uređivačku politiku lista

Komеntari11
c3bc6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Goran
kao i sve u srbiji sve se radi bez reda i organizacije. sa jedne strane se ljudi prijavljuju a sa druge na TV-u pozovu ljude da samo dodju na punkt bez prijave. I sad vi se prijavili, zovu vas, kazu dodjite sutra u 12:00. vi dodjete a ono red od 30 ljudi koji su dosli bez zakazivanja i niko ne proziva zakazane. Koja je svrha prijave i zakazivanja osim politickog marketinga. Bolje onda da idu ulicom da vakcinisu sve redom koji hoce, brze ce se zavrsiti i nece biti cekanja u redu.
Goran
evo da se korigujem. Danas je bio komsija i poceli su da prozivaju prvo zakazane pa onda one koji su dosli bez zakazivanja. Popravljaju se. Izgleda da im treba vremena da se malo uhodaju.
Bojsa
Ovo sto se zagovara ovde zvuci logicno, ali ne postoji apsolutno ni u jednoj drzavi sveta. Svaka euprava koja danas postoji u svetu pocinje i zavrasava se sa brojem gradjanina, kao sto je u Srbiji to JMBG. Dok bi se sve ovo prihvatilo, ispogramiralo, testiralo i uvelo u zivot, otisla bi citava jedna generacija u zaborav, da ne kazem gore. Zato ni u jednoj zemlji to nije zazivelo do takvog nivoa. Uostalom, 9/10 gradjana danasnjice je vec totalno otvorena knjiga, jer su prisutni na Internetu.
Milisav
Radi zastite privatnosti u Nemackoj prijava za vakcinaciju se vrsi preko dobivenog Coda.
Car sloba
Zaštita privatnost u nemačkoj je tolika da znaju sve o vama i bez prijave za vakcinu.
ДбР
Гледајући Инстаграм или ФБ налоге многих људи може се сазнати шта су доручковали, ручали и вечерали, коју пасту за зубе користе, које им је боје доњи веш, а сад треба да бринемо што смо еУправи дали свој ЈМБГ и број телефона, да би покушали да квалитетно организују нашу вакцинацију. Занима ме како фондација предлаже да ме људи из еУправе контактирају, ако им не дам свом имејл и/ли број телефона.
neša
Na običnoj uplatnici za porez piše vaš JMBG.
penzioner
OSPORAVA SE SAMO ZAHTEV ZA JMBG A MOZE DA SE ZLOUPOTREBI. ZAR NE ZNATE KOLIKI SU LJUDI NASTRADALI JER IM JE ZLOUPOTREBLJEN KLJUCNI PODATAK A TO JE JMGB!
Branimir Salevic
Mnogo zakeranja... Pravo na privatnost ostvarite tako što se NE prijavite ovim putem. Ako se prijavite, onda ste implicitno i eksplicitno pristali na obradu podataka. Svrha obrade nije jasna samo osobama koje ne razumeju srpski, ali takvi se ni ne prijavljuju za vakcinaciju protiv Covid-19. Da, svrha je vakcinacija. Da li su podaci bezbedni? Pa ako jedan Google ili ministarstvo odbrane SAD mogu da podlegnu napadima... Fondacija se oglasila da bi se malo eksponirala, besplatna reklama...
niste u pravu
Nije svrha samo vakcinacija zaboga! Moraju da prate stanje vakcinisanih da bi znali kako deluje, valjda Vam je to jasno?
Radoje Gvozdenović
Besplatne reklame za poštovanje nacionalnih zakona zdušno podržavam. Ako smatrate ili zagovarate da ih treba kršiti, za takvu reklamu lično nisam zainteresovan. Ja bih da živim u uređenom društvu, ne zamerite. Radoje Gvozdenović

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja