ponedeljak, 01.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 07.12.2020. u 22:00 I. Albunović - J. Antelj

Veštačka piletina prvi put u restoranima

Singapur odobrio da se na tržište pusti pileće meso uzgojeno prvi put u laboratoriji kompanije „It džast” iz San Franciska
(Фо­то EPA/Narong Sangnak)

Kada je 2013. godine degustiran prvi goveđi hamburger stvoren iz matičnih ćelija malo ko je zapravo verovao da je budućnost veštačkog mesa izvesna. Tim pre što je cena procesa proizvodnje ovog burgera iznosila neverovatnih 250.000 dolara.

Ali nedavne najave da će u jednom singapurskom restoranu prvi put na svetu biti poslužena panirana veštačka piletina ukazuje da smo blizu revolucije u proizvodnji mesa. 

Kako prenose svetski mediji, vlasti Singapura odobrile su puštanje na tržište prvog mesa na svetu koje ne dolazi od zaklanih životinja. Reč je o proizvodu kompanije „It džast” piletini koja je uzgojena u laboratoriji. 

Na tržištu je poslednjih godina sve veća potražnja za alternativama mesnim proizvodima jer potrošači sve više vode računa o svom zdravlju, dobrobiti životinja i zaštiti okoline. Međutim, sve dosadašnje zamene za meso baziraju se na biljnim proteinima. Kompanija „It džast” iz San Franciska uspela je da laboratorijski napravi piletinu iz životinjskih ćelija. Kako piše „Blumberg”, proizvođač će u početku sarađivati sa lokalnim Centrom za inovacije u hrani na pravljenju ovog mesa. U toku je nabavka opreme kako bi posao proširili i na isporuke u veći broj restorana, a na kraju u prodavnice. Singapur se, kako ističe list, brzo okreće ovakvim mogućnostima poboljšanja prehrambene sigurnosti jer je uvozno orijentisan kada je reč o hrani. Tamo bi kao sledeća alternativa mogao da se nađe i hamburger zato što ova kompanija planira da, u prvoj polovini naredne godine, podnese prijavu za govedinu stvorenu u laboratoriji. Odobravanje ovakvih mesnih proizvoda odvija se sporije u Evropi i SAD, piše taj list. Izvršni direktor te kompanije Džoš Tetrik rekao je da je ukus ovog mesa „kao prave piletine”.

Procenjuje se da bi u sledećoj deceniji tržište alternative mesu moglo da bude vredno 140 milijardi dolara, što je oko sadašnjih 10 odsto ukupnog tržišta mesa. Posredno, ovakve najave dovele su usred pandemije do rasprave, pa čak i glasanja u Evropskom parlamentu o tome da li vege burger može i dalje da zadrži taj naziv na koji pravo polaže mesna industrija koja se osetila ugroženom. 

Cena novog pilećeg proizvoda biće slična premijum piletini tokom prvih šest meseci, najavili su iz kompanije „It džast” i istakli da imaju plan da, uz pad troškova tokom širenja na globalnom nivou, dostignu cilj prema kome bi meso koje oni proizvode bilo isplativije od konvencionalno uzgajanog. „Blumberg” navodi da bi to moglo da potraje jer je piletina jedan od najjeftinijih proteina čija potrošnja raste više od bilo kog drugog mesa. Zaključuje se da će to biti teško i zato što se sendvič s piletinom nudi u restoranima za jedan dolar.

Komеntari16
28a49
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bojana
Ne zelimo ni gmo ni vestacku piletinu! Nadam se da ce manjina shvatiti.
Dr Zumbul
@Radoslav: Bravo. Konačno jedan normalan komentar! Hiljadama godina ljudi se bave genetskim inženjeringom, ukrštanjem i sparivanjem bliskih srodnika raznih domaćih životinja (i biljaka). To je isto genetski inženjering, ali na makro nivou i nikome to nije smetalo. Sada kada se to radi na molekularnom nivou, to je problem! Problem je zloupotreba tehnlogija a ne sama tehnologija!
Radoslav
Sve silni naučnici u komentarima - pa to sve što jedete je već gmo, i biljke i životinje. Jeste nekad videli "prirodne" proizvode? To jedva da je jestivo, čitava poljoprivreda vekovima se zasniva na modifikaciji. E, jedino ako vam smeta što nema klanja...
Rada
Da li je noguce da su ljudi vec toliko obezmozgovljeni da jedu geneticki modifikovanu hranu , "ispod cekica"? I jos se raduju? Svete , gde si, sunovratices se skoro!!!
Miki
Pojedoše ribe,žabe,pacove,miševe,slepe miševe,kučiće,mačiće sad kad nema ni kučeta ni mačeta proizvode veštačko meso.Znači red je došao na plastiku.A šta ćemo mi kada nam pojedu svu plastiku.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja