Kada je 2013. godine degustiran prvi goveđi hamburger stvoren iz matičnih ćelija malo ko je zapravo verovao da je budućnost veštačkog mesa izvesna. Tim pre što je cena procesa proizvodnje ovog burgera iznosila neverovatnih 250.000 dolara.
Ali nedavne najave da će u jednom singapurskom restoranu prvi put na svetu biti poslužena panirana veštačka piletina ukazuje da smo blizu revolucije u proizvodnji mesa.
Kako prenose svetski mediji, vlasti Singapura odobrile su puštanje na tržište prvog mesa na svetu koje ne dolazi od zaklanih životinja. Reč je o proizvodu kompanije „It džast” piletini koja je uzgojena u laboratoriji.
Na tržištu je poslednjih godina sve veća potražnja za alternativama mesnim proizvodima jer potrošači sve više vode računa o svom zdravlju, dobrobiti životinja i zaštiti okoline. Međutim, sve dosadašnje zamene za meso baziraju se na biljnim proteinima. Kompanija „It džast” iz San Franciska uspela je da laboratorijski napravi piletinu iz životinjskih ćelija. Kako piše „Blumberg”, proizvođač će u početku sarađivati sa lokalnim Centrom za inovacije u hrani na pravljenju ovog mesa. U toku je nabavka opreme kako bi posao proširili i na isporuke u veći broj restorana, a na kraju u prodavnice. Singapur se, kako ističe list, brzo okreće ovakvim mogućnostima poboljšanja prehrambene sigurnosti jer je uvozno orijentisan kada je reč o hrani. Tamo bi kao sledeća alternativa mogao da se nađe i hamburger zato što ova kompanija planira da, u prvoj polovini naredne godine, podnese prijavu za govedinu stvorenu u laboratoriji. Odobravanje ovakvih mesnih proizvoda odvija se sporije u Evropi i SAD, piše taj list. Izvršni direktor te kompanije Džoš Tetrik rekao je da je ukus ovog mesa „kao prave piletine”.
Procenjuje se da bi u sledećoj deceniji tržište alternative mesu moglo da bude vredno 140 milijardi dolara, što je oko sadašnjih 10 odsto ukupnog tržišta mesa. Posredno, ovakve najave dovele su usred pandemije do rasprave, pa čak i glasanja u Evropskom parlamentu o tome da li vege burger može i dalje da zadrži taj naziv na koji pravo polaže mesna industrija koja se osetila ugroženom.
Cena novog pilećeg proizvoda biće slična premijum piletini tokom prvih šest meseci, najavili su iz kompanije „It džast” i istakli da imaju plan da, uz pad troškova tokom širenja na globalnom nivou, dostignu cilj prema kome bi meso koje oni proizvode bilo isplativije od konvencionalno uzgajanog. „Blumberg” navodi da bi to moglo da potraje jer je piletina jedan od najjeftinijih proteina čija potrošnja raste više od bilo kog drugog mesa. Zaključuje se da će to biti teško i zato što se sendvič s piletinom nudi u restoranima za jedan dolar.