četvrtak, 25.02.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 01.12.2020. u 09:55

RCEP - slobodna trgovina i regionalni prosperitet

Лидери 10 земаља АSЕАN-а и 15 земаља, укључујући Кину, Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Нови Зеланд, 15. новембра постигли су споразум о формалном потписивању Регионалног свеобухватног споразума о економском партнерству(RCEP)

Nakon osam godina mukotrpnih pregovora, lideri 10 zemalja ASEAN-a i 15 zemalja, uključujući Kinu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland, postigli su sporazum o formalnom potpisivanju Regionalnog sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskom partnerstvu (RCEP). Javnost veruje da je potpisivanje RCEP nova prekretnica u regionalno-ekonomskoj integraciji Istočne Azije. Ovaj sporazum će efikasno ojačati regionalno poverenje u trgovini i ulaganjima, ojačati industrijski lanac i lanac snabdevanja, poboljšati sposobnost svih strana da sarađuju u borbi protiv epidemije, podstaći ekonomski oporavak mnogih zemalja te promovisati dugoročni prosperitet i razvoj regiona.

Promovisanje jedinstvenog tržišta 15 zemalja

Kinesko-vijetnamski prekogranični vozovi unapređuju ekonomsku i trgovinsku razmenu sa ASEAN-om

Ukupan broj stanovnika, ekonomski obim, ukupna robna razmena 15 zemalja članica RCEP-a čine oko 30% ukupnog svetskog tržišta, što znači se da oko jedne trećine svetskih ekonomija formira integrisano tržište. Konačno potpisivanje RCEP-a rezultat je zajedničkog unapređenja regionalne ekonomske integracije od strane 10 zemalja ASEAN-a i zemalja potpisnica sporazuma. U proteklih 8 godina države su održale 46 pregovaračkih sastanaka i 19 ministarskih sastanaka. Pogotovo od ove godine, članice RCEP-a su prevazišle poteškoće izazvane novim virusom korona, potpuno završile pregovore o pristupu tržištu, završile pregled više od 14.000 stranica pravnih tekstova sporazuma te konačno potpisale sporazum kako je planirano tokom sastanka lidera.

Kao jedan od partnera ASEAN-a u dijalogu, Kina je uvek bila odlučni pristalica ekonomske globalizacije i liberalizacije trgovine, te aktivni učesnik i saradnik u pregovorima u RCEP-u.

Sveobuhvatan, moderan, kvalitetan i uzajamno koristan sporazum o slobodnoj trgovini

Puštanje voza Kina–Evropa (Azija) otvorilo je novi logistički kanal za ekonomsko-trgovinsku saradnju između Jangce delta regije i ASEAN-a (Guang Ming foto: Di Hui Jong)

RCEP nije samo najveći sporazum o slobodnoj trgovini na svetu, već i sveobuhvatan, moderan, kvalitetan te uzajamno koristan sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazum obuhvata 20 poglavlja, uključujući pristup tržištu kao što su trgovina robom, trgovina uslugama i investicije, te veliki broj propisa kao na primer olakšice pri trgovini, prava intelektualnog vlasništva, e-trgovina, politika konkurencije i državne nabavke. Može se slobodno reći da sporazum pokriva sve aspekte liberalizacije trgovine i investicionih olakšica.

RCEP je sporazum o modernizaciji. Usvaja pravila akumulacije regionalnih korena za podršku razvoja regionalnih industrijskih lanaca kao i lanaca snabdevanja, usvaja nove tehnologije za promociju carinskih olakšica i promoviše razvoj nove prekogranične logistike, usvaja negativnu listu radi preuzimanja obaveza o pristupu investicijama, što u velikoj meri pospešuje transparentnost investicionih politika. Sporazum takođe uključuje i poglavlje o intelektualnom vlasništvu i e-trgovini na visokom nivou, zadovoljavajući potrebe ere digitalne ekonomije.

RCEP je ugovor visokog kvaliteta. Ukupan  broj proizvoda bez carinskih tarifa u trgovini prelazi 90%. Nivo trgovine uslugama i liberalizacije investicija znatno je veći od prvobitnog sporazuma o slobodnoj trgovini „10 + 1”. Istovremeno RCEP je dodao slobodnu trgovinu između Kine i Japana, Japana i Južne Koreje, što je značajno povećalo stepen slobodne trgovine u regionu. Prema proračunima međunarodnih istraživačkih centara, očekuje se da će 2025. godine RCEP podstaći rast izvoza zemalja članica za 10,4% u odnosu na osnovno stanje.

RCEP je sporazum na obostranu korist. Članice ovog sporazuma su razvijene zemlje, zemlje u razvoju i neke najmanje razvijene zemlje. Među članicama postoje velike razlike u ekonomskim sistemima, nivoima razvoja i razmerama. Sporazum u najvećoj meri uzima u obzir zahteve svih strana, postiže ravnotežu interesa u oblastima pristupa tržištu i propisa vezanih za robu, usluge i investicije. Sporazum takođe pruža različit tretman najmanje razvijenim zemljama, pomaže članicama u razvoju da ojačaju izgradnju kapaciteta i promovišu inkluzivnost i uravnoteženost u regionu poboljšavajući te deleći rezultate RCEP-a.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja