petak, 05.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 23.03.2020. u 17:54

Svinjska pečenica sa suvim šljivama

(Фото Д. Илић)


Potrebno je:

  • 500 g svinjske pečenice (krmenadle bez kostiju) u komadu
  • 150 g suvih šljiva
  • so, biber
  • 500 g pečuraka (šampinjona ili neke druge gljive)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g masti
  • 1 dl belog vina

Svinjsku pečenicu obraditi (odvojiti meso od opne i žilica), nožem napraviti rupu na preseku, duž celog parčeta, i u nju staviti suve šljive. Komad mesa povezati kuvarskim kanapom na nekoliko mesta , posoliti, pobiberiti i kratko propržiti sa svih strana da dobije zlatnožutu boju. U manji sač ili šerpu za pečenje staviti očišćeno i na sitnije komade nasečeno povrće, a preko njega pripremljeno meso. Zaliti vinom, poklopiti i peći na 180 stepeni oko sat i po. Kada je meso pečeno, izvaditi ga iz sača i ostaviti 10 minuta, skinuti kanap i seći na parčiće.

Uz ovo jelo servirati krompir, a na samo parče pečenice, po želji, staviti kašiku kajmaka.

Komentari2
7d309
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Meso i mast...
500 g svinjskog mesa i 100 g masti? Meso kuvano u masti! Svinjsko meso se propeče u teflonskoj posudi bez masti ili se stavi 1-2 kašike putera ili prekuvanog putera koji nema vode. Svako može sam napraviti, tako što puter prekuva i procijedi kroz kuhinjski papir ili krpu. Ostavi se u tegli, koristi za svinjsko i kokošije meso ili neko drugo meso kao i jaja. Mliječna masnoća izoluje tipičan miris mesa, bude prijatnije za jesti. Suve šljive moraju biti pogodne za peći, bez šećera.
Milutin
Sad je post!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja