petak, 10.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:15

Počele obuke i testiranja za „higijenski minimum”

Država obavezala poslodavce u prehrambenom, uslužnom, zdravstvenom sektoru… da svoje radnike pošalju na časove o osnovnim sanitarnim standardima, što je u interesu potrošača
Autor: I. Albunović – J. Anteljsreda, 26.02.2020. u 22:55
Послодавце обука по кандидату кошта 3.988 динара, а полагање теста 2.188 (Фото Пиксабеј)

U Srbiji se odnedavno sprovode obuke o ličnoj higijeni i merama zaštite od zaraznih bolesti (takozvani higijenski minimum) kroz koje će morati da prođe desetine hiljada ljudi. Obuke i testiranja predviđeni su za veliki broj zaposlenih uglavnom u prehrambenom, uslužnom, zdravstvenom sektoru…

Osnovno znanje o higijeni i polaganje testova predviđeno je za sve objekte pod sanitarnim nadzorom, što bi iz ugla potrošača moglo da donese više sigurnosti prilikom kupovine i korišćenja usluga. Sticanje osnovnih znanja propisano je posebnim Pravilnikom koji je usvojen 2017. godine, a obuke i testiranja, kako saznajemo, biće obavezni na svakih pet godina.

Slične kurseve prolaze i zaposleni u ovim sektorima u većini država u regionu uprkos stalnom protivljenju poslodavaca da je ovo za njih bespotreban trošak, jer već ispunjavaju propisane standarde za proizvodnju hrane. Međutim, značaj ovakvih obuka, prema mišljenju stručnjaka, ne može se dovoditi u pitanje. Ovo je posebno važno, jer higijena zaposlenih i objekata u kojima se prodaje hrana često nisu na zadovoljavajućem nivou. Čak i u velikim sistemima kupci često primećuju propuste i ukazuju na njih.

U ovom sektoru česte su promene radnika. Mnogi nisu dovoljno obučeni o osnovnim standardima koji moraju da se poštuju kako bi se izbegle zarazne bolesti koje se mogu preneti zbog nepravilnog rukovanja namirnicama ili loše higijene zaposlenih.

Kada je reč o troškovima, za obuku po kandidatu plaća se 3.988 dinara dok polaganje testa košta 2.188 dinara. Nije precizirano da li ovaj iznos plaća zaposleni ili firma u njegovo ime. Ako poslodavac plaćanje preuzme na sebe to će, posebno za velike firme u prehrambenoj industriji, biti značajno izdvajanje. Kroz petodnevnu nastavu (20 časova) kandidati bi trebalo da steknu osnovna znanja iz nekoliko oblasti – higijene prostorija, postrojenja, nameštaja, pribora, transporta… Izučavaju se higijena hrane i lična higijena kao i zarazne i parazitarne bolesti i pravni propisi koji regulišu ovu oblast.

– Posle završetka obuke, ispit se polaže pisano kroz polaganje standardizovanih testova – kažu za „Politiku” u Ministarstvu zdravlja koje organizuje i sprovodi obuke u saradnji sa zavodima za javno zdravlje. Prema nezvaničnim informacijama, iz nekoliko gradova Srbije prve obuke uglavnom su prošli radnici u firmama koje se bave proizvodnjom i prometom hrane koji za početak i imaju prioritet. Upućeni ističu da je priručnik iz koga se kandidati pripremaju obiman kao i da pitanja na testu nisu nimalo jednostavna.

Predavanja iz higijenskog minimuma obavezna su za one koji se bave javnim snabdevanjem stanovništva vodom za piće, proizvodnjom, prometom i usluživanjem hrane, izuzev zaposlenih u proizvodnji žestokih alkoholnih pića, vina, sirćeta i sirćetne kiseline. Nastavi ne moraju da prisustvuju ni oni koji se bave prodajom hrane koja je isključivo originalno zapakovana. Predavanja su obavezna i za one koji se bave ishranom, negom i održavanjem higijene u predškolskim, dečjim, omladinskim i socijalnim ustanovama. Kao i u zdravstvenim ustanovama za radnike na odeljenima sa povećanim rizikom od zaraznih bolesti (na poslovima dijagnostike, lečenja, nege, ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene). Kroz obuku će morati da prođu i oni koji se bave proizvodnjom i prometom lekova, medicinskih i kozmetičkih proizvoda, ali i zaposleni u salonima lepote i klinikama za estetsku hirurgiju.

U ministarstvu ističu da kandidati koji imaju srednje obrazovanje medicinske struke mogu da polažu ispit a da prethodno nisu pratili nastavu. Oni koji imaju visoko obrazovanje u ovoj oblasti ne moraju da prolaze obuku niti da polažu ispit.


Komentari8
eb9fa
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

nerealno
Zaposleni u prehrambenom, zdravstvenom i uslužnom sektoru tek sad prolaze obuku o "higijenskom minimumu"? Panika može da počne za 3,2,1 sad!
Баша Мркаљ
Значи треба посебан курс да би исти месар престао да наплаћује и сече месо без прања руку? Или да раднице у пекари престану да лижу прсте када отварају кесу. Која смејурија.
Живко(пиши ћирилицом)
Овај правилник је постао само узимање пара, јер ниво знања је мањи од знања које се тражи у основној школи. Замислите само, да се и од магистара фармације тражи полагање овог правилника, па сад замислите само ово да такав стручњак мора да полаже знање да је потребно прати руке....страшно у најмању руку! С друге стране, предавачи су санитарни инспектори, који могу бити и ветеринари, па сад шта он ново и који ниво знања може пружити факултетском фармацеуту(магистру)!!!
mix
Setili se..
Djuro AleksicN
Neophodno je edukovati partijske aktiviste koji sprovode kampanju "od vrata do vrata" da nas stare postede poseta,jer smo inace slabijeg imuniteta.
Minja
Bravo za komentar, od srca sam se nasmejala.
Preporučujem 10

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja