četvrtak, 24.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:43

Evropska unija najavljuje novo označavanje hrane

Ekonomske posledice gojaznosti imaju veliki uticaj na one koji kroje nutritivnu politiku, jer su oni s prekomernom težinom postali ogroman trošak za države
Autor: J. Antelj - I. Albunovićponedeljak, 07.10.2019. u 22:55
(Фото Д. Јевремовић)

Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije debljine Evropska unija razmatra upotrebu takozvanih semafor sistema u trgovini hranom i pićem. Reč je o oznakama na pakovanjima hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog A, do najmanje zdravog – crvenog E.

Tu informaciju je evrozastupnicima dala kandidatkinja za evropsku poverenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kyrijakides na sastanku u Odboru za okolinu, zdravlje i bezbednost hrane Evropskog parlamenta. Kyrijakides je rekla da istraživanja pokazuju da građani žele da budu informisani i da će krajem 2019. godine komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

– Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u velikom delu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja poverenici. Ovaj sistem označavanja je jednostavan za implementaciju, a kupcu pomaže da prilikom kupovine donese odluku, jer među velikim brojem proizvoda nije lako razlikovati one koji sadrže zdrave sastojke od onih sa nezdravim sastojcima. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada više od trećine stanovništva Evrope ima prekomernu težinu ili je gojazno – izjavila je članica odbora i potpredsednica evrosocijalista Biljana Borzan.

Sistem „Nutriskor” na dobrovoljnoj osnovi se upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije. Nutritivna vrednost hrane ili pića izračunava se tako što se upoređuje količina sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdravije (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

– Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste ovaj sistem su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sistem počne upotrebljavati u svim državama. Povećanje poreza nije jedini način da se to postigne. U tom smeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Evropskom parlamentu – najavila je Borzan.

Ekonomske posledice gojaznosti imaju značajan uticaj na one koji kroje „nutritivnu” politiku, jer su oni sa prekomernom težinom postali ogroman trošak za države. To je toliko ozbiljno da se svrstava u istu ravan sa štetom koju izazivaju cigarete i oružje. Nedavno je objavljeno da su na svetskom nivou troškovi lečenja gojaznosti dostigli dva biliona dolara godišnje ili 2,8 odsto globalnog bruto društvenog proizvoda (BDP). U Americi gojaznost zdravstveni sistem košta 190 milijardi dolara. Troškovi lečenja dijabetesa su na prvom mestu, jer 30 odsto onih koji su gojazni ima ovu bolest. Gojazni muškarci godišnje dodatno koštaju fond 1.152 dolara, a gojazne žene 3.600 dolara. Dečja gojaznost opterećuje budžet sa 14,1 milijardu dolara godišnje ili 6.000 dolara po detetu.

I to su samo direktni ekonomski troškovi, dok indirektni podrazumevaju smanjenu produktivnost rada, češća bolovanja, nižu zaradu... Procenjuje se da poslodavce smanjena produktivnost gojaznih osoba košta dodatnih 506 dolara, zbog čestog odsustvovanja sa posla. Interesantno je da pojedinci sa povećanim indeksom telesne mase (BMI) već zarađuju pet odsto manje od kolega koji nemaju takve zdravstvene probleme.

Posle mnogo godina koliko se industrija protivila uvođenju jasnije podele hrane na zdravu i nezdravu, inicijativa je konačno stigla u Evropski parlament. Sedam evropskih organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) u maju ove godine podnelo je zahtev da se obeležavanje hrane ozvaniči na najvišem nivou. Jedini način da to u potpunosti zaživi jeste da ovo bude obavezujuće za sve proizvođače koji isporučuju robu na evropsko tržište.

Da li će uvođenje ovih pravila ići lako, i dalje je neizvesno. Plan multinacionalne kompanije „Nestle” da uvede ovaj sistem u celoj Evropi za sve svoje proizvode stopirala je nedavno Nemačka. Stav te države jeste da ne postoji zakonski okvir koji bi omogućio deklarisanje hrane po bojama. Njihovo Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će razmotriti sličan model, ali koji bi bio korisniji za potrošače. Kako su rekli, predlog te kompanije nije bio dovoljno jasan, jer bi recimo sveže isceđen sok od pomorandže dobio crvenu etiketu, a poznati gazirani napitak zelenu (jer sadrži manje dodatog šećera).


Komentari6
9603f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Šta sve od toga razumemo?
Da bi se sve moguće oznake na pakovanju razumjele potrebno je biti hemičar. Uvijek gledam šta piše na pakovanju i kupujem proizvode samo ako to objašnjenje razumijem. Strah me je kupiti na pijaci jer tamo ni sam prodavac nema pojma šta prodaje.
Branislav
Kada ce poceti tako da obelezavaju GMO? Ahaa...
Ratislav
Prouči stručni hemijski jezik pa ćeš naći oznake.
Preporučujem 1
Ema
Osnovno pitanje je kako bi bili regulisani kriterijumi za dodelu boja - sta bi bilo podvedeno pod zdravu a sta pod nezdravu hranu?! Tek kada saznamo osnove toga, mozemo reci da li je "semafor" sistem u redu. Da ne ispadne, na primer,da je stari sir od mleka "crven" ali je zato biljni sir ko zna od cega "zelen" jer ima manje zasicenih masti. Ili sto je pomenuto u clanku, sveze cedjeni sok crven, a zasladjena gazirana vodica zelena.
dušan
Ne nasedajte na perfidnu igru multinacionalnih kompanija ! Pod izgovorom čuvanja zdravlja promovišu svoje 'elaborirane' proizvode a tradicionalne namirnice proglašavaju za 'štetne' . U Italiji se razmatra da se budžet dodatno puni porezom na gazirana pića i 'merendine'-tortice koje deca jedu za užinu zbog viška šećera i masti. Ali niko ne objašnjava da su veštački zaslađivači, hemijski dodaci i arome pogubni za zdravlje !
Зоран
За мало да заборавим потребно је успоставити контролу коришћења пестицида и повраћаја амбалаже.Када треба да купите Амоксицилин не може без рецепта али зато највећи отров без проблема у пољопривредним апотекама може да купи било ко и амбалажу одложи како хоће.Чик нађите продавца који ће прихватити употребљену амбалажу.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja