petak, 15.11.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:58
KUHINjSKA NOSTALGIJA

Studentska radost

Jednostavna, a jeftina ledenohladna poslastica od keksa i pudinga mnogima je ulepšala školske dane, a snalažljivost kojom je pripremana vredela bi i danas
Autor: Miloš Lazićponedeljak, 23.09.2019. u 15:49
Пудинг торта (Фото: thecookingchicks.com)

Nedavno sam sreo negdašnju školsku drugaricu i prisetio se jedne praznične gozbe u Studentskom domu „Karaburma”, početkom sedamdesetih. Da nabrajam sirotinjske đakonije što su se zatekle za trpezom ne ide: bile su taman po meri studentskog standarda, i skromne pomoći koju su brižni roditelji slali deci na velikim školama da bar donekle popune provaliju između želja i mogućnosti – špageti „ala milaneze”, ono instant pakovanje, kuvana jaja, majonez iz kesice, tanje sečena suva dimljena slaninica, kiseli krastavčići i hleb iz menze...

Bilo je to nekakvo rođendansko slavlje, pa se svako potrudio da donese poklon, a među darovima najviše je bilo onih jestivih i pitkih. Ta terevenka je potrajala do deset uveče, sat duže od roka kad je muški deo uzvanica morao da napusti „žensko zdanje”. Ali, baš kad je društvo nervozno počelo da se vrpolji i sprema za rastanak, na stolu se pojavila – torta! Sa jednom svećicom, više zbog simbolike. Tada je torta još bila vrhunska poslastica, kraljica kolača zbog koje se ponekad svraćalo i u poslastičarnicu, koliko da se bar na tren zasladi inače gorka studentska svakodnevica. A ova je bila čudesnog oblika, ukusa koji je budio zaturena sećanja i ledenohladna, ali ni mrvica nije pretekla, a domaćici je tokom naredne dve godine studija doneo titulu poslastičarke generacije.

Praznik sa tortom u naslovnoj ulozi ponovio se još nekoliko puta, a da niko u međuvremenu ni iz radoznalosti nije pokušao da pronikne u tajnu pripreme takve ili sličnih đakonija, pa je njena priprema ostala u domenu „poslovne tajne” i slatkih sećanja.

Sreli smo se na ulici, oboje uveliko u penziji, i sa novijim slikama unučadi u novčanicima i telefonima. Malo smo se prisećali uspomena, kad je na red došla i njena čuvena torta. Ma, samo što se nije iskidala od smeha, a kad se primirila, u pero mi je izdiktirala način pripreme, što je i mene navelo da se od srca nasmejem: nije bilo nikakve tajne, već puke snalažljivosti koja bi vredela i danas.

Puding torta

Po dnu suve činije poređaju se piškote ili keks „pti ber”. Preko toga se prelije instant puding od vanile, napravljen sa mlekom, pa se sve odloži u hladnjak da se dobro „stegne”.

Sledeći korak je puding od čokolade koji se prelije preko onog što se već rashladio, odozgo bi se ponovo poređao keks, pa opet u hladnjak. Kada se dovoljno rashladi, izvrne se na pladanj i pospe čokoladnim mrvicama.


Komentari1
e81c0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dana
Ne patimo mi za slatkišima koje smo jeli u detinjstvu i mladosti, već kao Prust patimo za emocijama i senzacijama koje smo osetili u tim godinama. Autor teksta je verovatno bio naklonjen devojci kada sa još uvek seća njenih studentskih đakonija. Svi imamo svoje Ines...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja