понедељак, 26.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа

Материјал НАСА расут у свемиру

Материјал са астероида који је НАСА успешно прикупила у току прошле недеље расут је у свемиру. До инцидента је дошло након што је прикупљено толико материјала да се камење забило у врата контејнера,…

Зоран Миливојевић за „Политику”: Добре вести

Да ли мислите да су у медијима подједнако заступљене и негативне и позитивне вести? Мој утисак је да су негативне вести заступљене у много већем броју у односу на позитивне вести. Зашто је то важно?…

Водњика је пиће наших предака

Емисија „Сасвим природно” једна је о ретких у којој има оно „шта је било после”. Похвалан је новинарски манир да се, после извесног времена, „Сасвим природно” враћа на личности, догађаје и пределе…

1

Кад су јунаци испод радара

Ретко се пред гледаоцима наших телевизија нађе културно-образовни садржаји који нуде едукацију и забаву за публику свих генерација. Један…

1

Треба бити достојанствен

Ако бисмо се водили изреком да није важно живот испунити годинама, већ године животом, за легенду српског, али и златног доба…

Везе Америке са Тајваном и Филипинима

Интернет компаније Гугл и Фејсбук прекинуле су реализацију планова о активирању подморског интернет кабла који би повезивао САД и Хонгконг…

Млади воле Гидру и хумор „Жикине династије”

Мајстора за филмске комедије Јованa Марковићa радује то што популарност „Жикине династије” не јењава ни после готово тридесет година од…

7

Да ли знате?

Када је Михаил Таљ постао шампион света у шаху
Са 23 године * Михаил Таљ (1936–1992) јединствена је појава у савременом шаху. Са три године је научио да чита, са пет је већ множио и троцифрене бројеве, а са седам је пошао у трећи разред основне школе (прва два је као изванредан таленат „прескочио”). На Историјско-филолошки факултет у родној Риги уписао се кад је имао петнаест година. Дипломирао је руски језик и одбранио дипломски рад који је био посвећен стваралаштву књижевника Иљфа и Петрова. Постао је шампион света у класичном шаху 1960. године са двадесет три године победом над Ботвиником са 12,5 према 8,5 (шест према два, уз тринаест ремија). Тек после тога, 1965. године, постао је шампион родне Летоније! У канадском граду Сент Џонсу фебруара 1980. био је први шампион у историји света у брзопотезном шаху, оставивши иза себе и такве шампионе као што су Каспаров и Карпов. У финалном мечу Таљ је победио Р. Вагањана са 3,5 према 0,5. Он је био и учесник двадесет шампионата Совјетског Савеза. Шест пута је освојио титулу шампиона државе. Био је привржен шаху, те га је играо до краја живота.

Хороскоп

Дневни Хороскоп
За 26. октобар 2020
#
Ован

Обрадоваће вас повољне пословне вести. Ако сте предузетник, прави је тренутак да обновите контакте са некадашњим сарадницима. Избегавајте алкохол и смањите цигарете.

#
Бик

Имате одличне пословне планове и идеје. Потрудите се да их реализујете уз подршку блиских пријатеља. Будите опрезнији у саобраћају у вечерњим часовима, поштујте прописе.

#
Близанци

Искористите повољне прилике да унапредите пословни статус. Имаћете подршку претпостављених и утицајних особа. Немојте претеривати са трошењем новца. Коригујте исхрану.

#
Рак

Ваша предузимљивост и креативност ће долазити до пуног изражаја на послу. Уживаћете у раду са млађим колегама. Пријатељ из иностранства ће вас обрадовати добром вешћу.

#
Лав

Бићете у прилици да унапредите текуће финансије уносним хонорарним пословима. Послушајте савет искуснијег колеге. Ако сте слободног статуса, пожелећете љубавну авантуру.

#
Девица

Отворени сте за нове контакте и познанства. Ако сте предузетник, склопићете уносне договоре. Посветите више пажње партнеру, осећа се запостављено. Смањите грицкалице.

#
Вага

На послу ћете бити веома ангажовани, али и ефикасни. Прави је тренутак да се позабавите заосталим обавезама. Немојте претеривати са рекреативним спортом, можете се повредити.

#
Шкорпија

Расположени сте за шалу и забаву. Уживаћете у друштву креативних млађих особа. Ако сте слободног статуса, случајно познанство може прерасти у љубавну везу. Смањите цигарете.

#
Стрелац

Не успевате да ускладите пословне и породичне обавезе. Обратите се за помоћ старијим члановима породице. Будите опрезнији у саобраћају, недостаје вам концентрација и пажња.

#
Јарац

Уживаћете у динамичним пословима. Финансије се побољшавају, али немојте претеривати са трошењем новца. Прави је тренутак да превазиђете неспоразуме са блиским пријатељима.

#
Водолија

Обрадоваће вас повољне финансијске вести. Прави је тренутак за трговину и инвестиције. Избегавајте расправе са партнером, заступате супротстављене ставове. Смањите лекове.

#
Рибе

Прати вас променљиво расположење. Оптерећују вас заостали послови, а ви имате потребу да проводите више времена са партнером и у породичном окружењу. Смањите слатко.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља