понедељак, 01.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 17.01.2021. у 21:45 Младен Кременовић
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: МИЛОРАД ДОДИК, председавајући Председништва БиХ

Српска ће одустати од 9. јануара када САД одустану од 4. јула

Пре било какве расправе о реформи Устава, мора да се уважи могућност народа на самоопредељење и право на референдум. Било би боље да се и Бошњаци одрекну концепта о земљи којом ће да доминирају
Милорад Додик (Фото А.Васиљевић)

Од нашег сталног дописника - 

Бањалука – Босна је суштински и животно подељена земља. То знају и они који се праве да то не виде. А окретање главе од истине никада не доноси решења и никоме не користи. Не мислим да међу нама треба правити границе и кинеске зидове, али треба допустити народима да управљају својим ресурсима, а не да у другима виде опасност, да деценијама стрепе и подозревају, стално се борећи и сукобљавајући на тој релацији, чиме се залудно исцрпљујемо и само губимо време, рекао је Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ и члан тог тела из Републике Српске, у разговору за „Политику”.

У РС је обележен и овај 9. јануар, празник који је опет протекао у знаку оспоравања из Сарајева.

Ми смо прославили празник, а они у оспоравању нису успели, нити ће успети. Девети јануар није измишљен, РС је тада проглашена и то је историјска чињеница, као што смо 28. фебруара 1992. донели Устав РС, а све то пре рата. Срби прослављају 9. јануар и наставиће то да раде, као што ће Бошњаци наставити неуспешно да га оспоравају, настојећи да интернационализју антиправо Уставног суда БиХ, који одлуке не доноси на чињеницама и праву, већ излазећи из компетенција доноси политички мотивисане одлуке. Међународна заједница се у Сарајеву окупља на обележавању 1. марта, иако тамо нема Срба, а најчешће ни Хрвата. Тако ће Срби и долазећи 1. март оспоравати, а све то говори о експерименту БиХ – недовршеној и непотребној земљи. Било би нормално да се после 25 година подвуче црта и каже да је ово неуспешно.

Посебну нервозу изазвале су Вучићеве и Кривокапићеве честитке...

Вучић се показао као човек који разуме РС и брине о Србима изван Србије. То нама даје могућност да кроз дијалог заступамо сва ова питања која су важна за нас. Ми то треба да ценимо и поштујемо. Сматрам да треба да идемо даље – да са Србијом интегришемо школство, здравство, саобраћај, енергетику и све остало. Девети јануар је измишљен као проблем само да би се они бавили нама. Знали су да ми од тога нећемо одустати, било би то као када би Американци одустали од 4. јула. Ево нека Американци помере празник за 5. јули, па ћемо и ми померити на 10. јануар.

Очекујете ли притиске америчке администрације?

Осокољени победом Бајдена рехабилитују се кругови који су четири године патили. Свесни смо да за све оно што они најављују, од уставних промена и додатне централизације, треба и наша сагласност. Како мисле да се сагласимо? Они очекују да се иде на уставне промене које ће легализовати досадашњи криминал високих представника и тиме дати надлежности за БиХ које су нам силом отели. Желе да се одрекнемо наших позиција у начинима одлучивања у БиХ, како бисмо се претворили у заједницу у којој би се одлучивало већином гласова. Већ сада у парламенту БиХ имате просту већину од 23 Бошњака, која потписују разне апелације против РС. Имамо и ми своје захтеве, а пре било какве расправе о реформи Устава мора да се уважи могућност народа на самоопредељење и право на референдум сваког конститутивног народа. Ако има спремности, разговараћемо. И сада, као и пре, траже начин како би могли да сатанизују Србе и праве драматичне процесе. Али наше позиције су утврђене. Војска не може у Устав као надлежност БиХ, као ни правосуђе и обавештајна служба јер се све показало као декадентно. Зар да пристанемо да нам одузму право вета у парламенту, па да се од 42 посланика одлука доноси већином од 22, а већ сада имате 23 Бошњака који се обједине без обзира која су партија. Но, знам да је у задњих 25 година било далеко теже него данас, иако ће део администрације САД хтети да успе у нечему. И нагло ће нешто кренути, можда су и преузели неке обавезе, али и ми смо уморни од њихових експеримената. Не бежим од разговора, али биће то прилика да чују и наше ставове, то јест да чују да БиХ нема шансу и да би било боље да се и Бошњаци одрекну концепта о земљи којом ће да доминирају.

Изградњу енергетских објеката РС и Србије на Дрини оспоравају баш 23 посланика из Сарајева...

Ако се буде радило по праву, ништа неће бити спорно. Замислите, 23 Бошњака, који нама нуде грађанску земљу, потписују захтев да нам се оспори та инвестиција. А није им сметало када смо то пре пет година почели радити с Немцима. За Сарајево је само Србија проблем. Србија је ојачала, а РС вратила достојанство, па је тешко очекивати да будемо слаби. Ускоро ћу отићи у Србији, где ће се поново рехабилитовати та прича, у вези с енергетиком и аеродром у Требињу, ма шта ови у Сарајеву урадили по том питању. Доста је више с тим покушајима да нам загорчају живот. Уназад 25 година само се то настоји урадити. Овај век мора да буде век наше интеграције. Постоји основе да се Србија и РС једног дана уједине у политичко-територијалну заједницу и то је циљ који морамо да имамо. Ја тај циљ износим јавно, многи то не смеју, али се слажу с њим. Бошњаци су заробљени својом идејом о Босни коју ће наметнути Србима и Хрватима, а претходно ће срушити Додика и стрпати га у затвор, а чим се појави неки нови лидер Срба, опет ће бити оспораван и криминализован. Па шта је ту разлика у односу на оно што су Турци радили? Доста је више великосарајевских концепција.

Какав је однос РС према новој власти у Црној Гори?

То је легитимно изабрана власт којој желим све најбоље, али смо резервисани према појединцима, попут Дритана Абазовића, који покушава да се наметне, а не познаје елементарне ствари, па БиХ третира као републику. Може да има ставове какве хоће о РС, али ако држи придике, онда би требао прелистати папире па видети да не постоји република БиХ. Што се тиче премијера Кривокапића, видели смо се два пута, нема разлога да се не сретнемо, са Црном Гором треба да се развијају добри односи. Ова власт је јасно показала своје намере у вези СПЦ, то је нама важно, то ценимо и то ћемо увек поздравити.

Како коментаришете најаву да Валентин Инцко одлази, а да би на његово место могао доћи Кристијан Шмит из Немачке?

Наш став је да не шаљу високог представника, овде није добродошао и неће моћи ништа више да уради. О томе треба и ми да се питамо. То што нас велики не питају, није изненађење. Нема овде више насиља, немам ништа против Шмита, али имам против високог представника. Ако је било икаквих малверзација, дешавале су се на тој позицији. Западњаци су свесни промашаја око високог представника. Увођење бонских овлашћења било је мимо Дејтона и међународног права. А кршећи право, нама су наметали политички систем.

Како видите решење проблема миграната?

Дефинитивно могу да потврдим став да РС нема намеру да мења политику и да у Српској неће бити кампова, а то сам рекао и европским представницима. Прво, ми немамо везе с изазивањем мигрантске кризе. Друго, то нису људи које је истерао рат или нека непогода, већ су свесно кренули ка ЕУ, много их је који нису идентификовани и можда су опасни. Бригу о њима преузела је Међународна организација за мигранте, а преко 72 милиона евра им је дала ЕУ, а новац нису добиле институције БиХ. Дакле, они су раније држали тај проблем као свој. Они су правили шаторе и опремали кампове и сада када су потрошили новац, траже од нас да војска асфалтира путеве до кампова, која за то нема ресурсе. Број миграната се препловио у БиХ. И, наводно, сада је једини излаз да део миграната дође у РС, и све би било у реду. Ништа не би решили, само би ми добили додатни проблем, који не желимо, без обзира на претње ЕУ. Мигранти су проблем Европе, а не наш.

И на крају, како сте се борили с вирусом корона?

Апелујем на свакога да се чува. Припадао сам онима који су мислили да их то неће закачити. Обострана упала плућа, висока температура, исцрпљеност, губитак апетита, изгубио сам тежину... Сада се опорављам, видим да они који нису довољно пажљиви могу да се врате у болницу, а ја се тамо не бих враћао, па се чувам. Зато сам смањио све активности. Жао ми је што се нисам стигао бавити важним питањима, као што је набавка вакцина, верујем да би их већ имали у РС, али желим да их што пре обезбедимо. Мислим да ћемо до краја месеца имати руску вакцину. Све у свему, једно тешко искуство и тежак период. антрфиле

 

Ниједан државни орган Украјине не потражује икону

Велику буру изазвао је ваш поклон Лаврову. Шта се напослетку испоставило у вези с иконом?

Један од мојих, не бих рекао чак ни познаника, који је живео 25 година у Русији, рекао ми је да има породичну икону и да је вољан да се она врати у Русију. Ако нека држава потражује нешто јер је украдено, онда треба да постоји евиденција о томе, али тога нема. Преко Дирекције за координацију полицијских тела БиХ од Интерпола смо добили информацију да нема потражње за том иконом. Неко је, ето, прогласио да је то украдена икона, само да би имали тему. Написали смо писмо Украјини, тражећи да нам доставе податке да ли је на дан када је Лавров био у Сарајеву та икона потраживана као нестала. До данас нисмо добили потврду. Ниједан државни орган Украјине не потражује ту икону. Покренут је и правосудни поступак у Сарајеву, па ћемо чекати његово окончање. То није реликвија која је припадала некој институцији Украјине, или њиховој цркви, која је била под јурисдикцијом руске цркве.

Траже да им вратимо икону, али не дају никакав доказ на основу чега то захтевају. Ако постоји било какав папир, извинићу се и вратити икону. Мислим да се иза свега крије обрачун Украјинаца са мном, јер сам познат по томе што сам за Крим рекао да је природно право Русије да њим управља, ево и сада то мислим. А Сарајево једва чека да отвори још један правосудни случај, каквих је било раније, само да би имали чиме да машу над главом. Али то је политика Сарајева спремљена за све Србе.

 

Неће бити добро ако се владика Григорије одлучи за политику

Како коментаришете наводне политичке амбиције владике Григорија, посебно с аспекта јер сте пријатељ и с њим и с Вучићем?

Ми не би требало да се петљамо и мешамо у те политичке процесе, али ми често говоре да је владика Григорије најавио неку врсту својих политичких ангажмана, иако ја то нисам тако разумео. Али ако се одлучи за то, мислим да то неће бити добро. Треба задржати добар однос цркве и државе, али да се одмакну црквени од државних послова и обратно. Превазилазимо многе фрустрирајуће проблеме, као што су поделе на четнике и партизане, и никаква друга поларизација нам не треба. Захвални смо Вучићу за мерљиву подршку Српској на политичком и економском плану и то морају да знају људи у РС и Србији.

 

Коментари18
21840
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Родољуб Печалбар
Пуна су му уста српства и патриотизма, а Српску је довео на просјачки штап, док је своје џепове и џепове своје деце и свога клана, који хара Српском, напунио парама. Српску сматра својим поседом по угледу на Луја XIV: "Држава - то сам ја!" Из Српске народ одлази, она се економски и демографски урушава, а он говори о бољим данима након отцепљења од БиХ! Нису муслимани криви за пропадање Српске, него је крива његова трула власт! А афера са украјинском иконом сликовито показује чему је склон.
Славиша Гавриловић
Нисте лоше осликали Додика, али сте му натоварили превише гријеха. Наиме, највећи дио српских политичара не само из СНСД, већ и из СДС и других странака има десетинама и стотинама пута увећан стандард и богатство, а у исто вријеме просечни стандард народа стоји а нивоу од прије 25 година. Друго, амнестирате ОХР и тзв. Високог представника, а не видите шта раде носиоци бошњачке политике од 90-те до данас. Више снаге троше да саплету Републику Српску, него да развију Федерацију БиХ.
Славиша Гавриловић
Знам да нема сврхе преговарати са Бошњацима и Хрватима о преуређењу БиХ. Требамо им предложити развргнуће заједнице. Ако ни то неће морамо издвојити средства за робне резерве, цивилну заштиту и војску, ако нападну да их имамо чиме дочекати. То је све.
petar
da ljudi mogu normalno da zive, treba sto pre da Srpska dobije samostalnost.. sa ovima se nemoze i nece nikad moci..
Kerim
Dobro, ajde da kažemo da se ostvare planovi g. Dodika o odvajanju Republike Srpske od BiH. Je li on stvarno misli da će time biti rešeni problemi u odnosima s muslimanima? Evo, Kosovo se odvojilo, i to uz podršku Zapada, ali nikako ne može da postigne istinsku nezavisnost. Zašto bi drugačije bilo sa Srpskom?
Славиша Гавриловић
Не ради се о одвајању Републике Српске од БиХ, већ о раздвајању Републике Српске од Федерације БиХ и стварању двије или три нове независне државе, насљеднице БиХ.
Kerim
Dragane, procitajte pazljivo svoj komentar. To sto ste napisali je kontradiktorno.
Прикажи још одговора
VesaD
,.isti majstori koji su raskopali jugu to isto žele uraditi i sa Srbijom i Republikom Srpskom,čak i alati im isti..stoga to treba jako učvrstiti sklinom što većim da ne može popustiti ma koliko oni pokušali raskopati ...ma koliko se oni zadisali..

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља