петак, 26.02.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 15.12.2020. у 15:04

Пастрмка на кајмаку

(Фото Visual Hunt)

Потребно је:

  • 1,5 кг пастрмке
  • 200 г кајмака
  • неколико ченова белог лука, 4–5
  • 1 дл винског сирћета
  • кашика брашна
  • 1 лимун
  • со

Рибу очистити, опрати и исећи на комаде, попрскати лимуновим соком и посолити. Оставити да одстоји око један сат, на хладном, али не у фрижидеру. У тигањ ставити кајмак, загрејати на нижој температури да се растопи. Комаде рибе уваљати у брашно па ставити да се пече у тигању с растопљеним кајмаком. Окретати повремено, али никако на јакој температури.

Док се риба пече, изгњечити бели лук и зачинити са сирћетом. Када је риба готова, извадити и оцедити свако парче на папирном убрусу. Ређати на чинију за сервирање, прелити соком од белог лука и сирћета и остатком кајмака у коме се пекла. Служити уз зелену салату, парадајз, обарени кромпир, помфрит.

Коментари3
dc732
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

vox ex populi
Ali, pastrmka od 1,5 kilograma?! Konzumna pastrmka iz uzgoja je uglavnom do 0,5kg, a za mene, najbolje su one od 0,25-0,30 kg za pripremu na roštilju. Kajmak ima prenametljiv okus za riblje meso. Ja to ne bih.
Pastrmka na mlinarski način
Za ovaj način pripremanja pastrmke se upravo koristi ta veličina pastrmke 250-300 grama. A ako je velika, onda mora biti filetirana. Ovako kao u receptu sječena pastrmka i pečena kao šaran, to ne ide. Prilog kajmak sa bijelim lukom... i meni nezamislivo. Kao prilog se služi kuvani krompir, prodinstan na neutralnom ulju, maslinovom ili puteru sa peršunovim listom. Umjesto putera korisititi ulje, ukusan ručan za post. Prijatno!
Pastrmka na mlinarski način
Slika nema veze sa receptom! Ovako se pastmka ne seče jer ima sitne kosti. Pastrmrka se filetira tj. sa savitljivm tankim nožem se odvoji od kostiju. Od kostiju i glave skuvati supu. Nezvežbani bolje da kupe filetirane tj. polutke. Ili vežbati! Sa papirom pokupiti tečnost, poprskati limunovim sokim, posliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Ako je cela, stvaiti u sredinu mirođije. Višak brašna otresti, peći na pročišćenom puteru ili mješavini ulja i putera, sa svake strane oko 2 min, cela duže.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља