четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 19.11.2020. у 21:00
ИСХРАНА

Бобице за имунитет

Веровали или не, на целом Европском континенту тренутно се црни гоџи узгаја једино у Србији
(Фото Википедија CC BY 3.0)

Вероватно сте већ чули за (црвене) гоџи бобице. Оно што не знате јесте да постоји и црни гоџи (Lycium ruthenicum), који се користи у кинеској традиционалној медицини. Узгаја се у Кини (на Тибету) већ 6 миленијума, а као лековито средство користи се 2000 година.

Захваљујући својим лековитим својствима постао је познат и на Западу. Веровали или не, на целом Европском континенту тренутно се црни гоџи узгаја једино у Србији.

Лековита својства црног гоџија јесу да јача имунитет, елиминише слободне радикале у организму, спречава деградацију ћелија, убрзава њихов опоравак. Ово супервоће има јаку концентрацију аминокиселина, антиоксиданаса, антоцијанина, витамина.

Имала сам прилике да пробам производе од црног гоџија и могу вам рећи да су суве бобице црног гоџија веома укусне. Имају сувкаст, благо киселкаст укус, садрже минималне количине шећера, али су крцате здравим фитонутријентима. Постоји и багремов мед са млевеним црним гоџијем (има дубоку љубичасту боју), који је добар када хоћете, на пример, да засладите чај и додате здраве нутријенте у њега.

Препоручена дневна доза црног гоџија је свега 2 грама у сувом стању или 3-6 грама у свежем.

Пре пет година International Journal of Evironmental Research and Public Health објавио је истраживање у којем је тестирано ово супервоће на смањење утицаја радијације на организам.

Ово јединствено воће, због тога што је природан извор проантоцијанидина, антоцијанина и полисахарида, показало се као изузетно ефикасно у елиминисању слободних радикала. Истраживачи су се сложили да црни гоџи има заштитни ефекат од штетних зрачења, да убрзава опоравак периферних крвних судова, повећава садржај ДНК у коштаној сржи, смањује одумирање ћелија и појачава имуни систем организма.

Црни гоџи има, пазите сад, 12 пута више антоцијанина (снажног антиооксиданса) од боровнице, која је прва следећа по количини ове фитохемикалије.

Што се тиче грипа, ове моћне бобице имају снажна антивирусна својства која могу да помогну у превенцији, али и у лечењу грипозних стања.

Црни гоџи утиче на раст имунитета тако што подстиче производњу цитокина, протеина који учествује у регулацији имунолошке реакције у телу.

Ово мало супервоће има знатно већу концентрацију ресвератрола (такође антиоксиданса) од црног грожђа. Самим тим је бољи извор те супстанце. Она помаже кардиоваскуларном здрављу човека и елиминише слободне радикале. Такође, има противупално дејство. Испољава позитивно деловање у регулисању шећера у крви.

Црвени гоџи детаљно је испитан у више независних истраживања на Западу где су доказана његова лековита својства.

Црни гоџи је комерцијално мање познати рођак црвеног гоџија, али је далеко јачи по саставу и може се јести у 6-7 пута мањој количини. Једини састојак којег у црвеном има у већој количини од црног гоџија су каротеноиди.

Ако сте пробали црвени, пробајте и црни гоџи. Ако нисте, обавезно пробајте ову јединствену супервоћку. Уздравље!

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари6
c4c41
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Миодраг Стојковић
@Саша Микићу, хвала на добром коментару. Иначе на савете одавно нереагујем , јер опозиција одавно постоји мада су , морам да признам починили много штете. И да ддодам , ово није отровна биљка , напротив!
Саша Микић
Не свиђају ми се написи, који величају неко ''ново'' биље, дајући му својства, која има и која нема. Тако су сада ''популарне'' гоџи бобице, а раније је била аронија, брусница и пре тога нешто друго. Слажем се да ми имамо много тога, што расте по нашим баштама и пределима, да је здраво и лековито, али не треба бежати ни од нечег новог. Када бисмо, којим случајем, отишли у делове света где не расте ништа од нама познатог воћа и поврћа зар то значи да би требало да умремо од глади у страху од алер
savet
Ne treba jesti ništa što ne uspeva kod nas. Moguće su alergije. Imamo mi dovoljno zdravog i lekovitog bilja.
Милојко
Ви онда немојте да једете ананас, поморанџе и банане. Могуће су алергије. Ја их једем преко 30 година и није ми ништа.
Саша Микић
Кукуруз, кромпир, парадајз и још гомила других биљака, које нису из наших крајева, су данас нормална храна тако је и са свим другим биљкама, којима одговара наше поднебље за раст и развој. Што се тиче алергија оне су могуће, код преосетљивих људи, на сву нову храну, али најчешће се јављају према оној храни, која је уобичајена за већину људи: јаја, млеко, јагоде, лешник, ораси итд.
Миодраг Стојковић
Где може да се набави расад ове биљке , ХВАЛА.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља