Научници Велике Британије апелoвали су на надлежне да размисле о иницијативи да се храна попут брашна и млека обогати витамином Де. То би, како сматрају, могло да допринесе успешнијој борби с ковидом 19.
Велики број, чак око половине Британаца има надостатак тог витамина. Иако лекари широм света препоручују да се што више користе суплементи, чини се да то не даје довољно резултата и да би додавање витамина у најосновније намирнице било корисно, пише „Гардијан”. Како је наведено у испитивањима, најбољи учинак би се остварио обогаћивањем пшеничног брашна.
Према неким студијама, низак ниво витамина Де доводи до већег ризика од заразе коронавирусом или до озбиљнијих последица инфекције. Лист наводи да су истраживачи у Шпанији, прошле недеље, установили да 82 одсто пацијената заражених короном (од 216 примљених на болничко лечење) има низак ниво витамина Де. Забуну ипак уносе и потпуно супротне студије према којима „ниво витамина Де има мало или нимало утицаја на ковид 19, грип и друге респираторне инфекције”.
Како пише „Гардијан”, британско министарство здравља већ 10 година не дозвољава да се тим витамином обогаћују намирнице попут млека, хлеба и сока од поморанџе, што је уобичајена пракса у Финској, Шведској, Аустралији и Канади.
– Сматрам да витамин Де не само што може да заштити од озбиљних последица болести, већ може да штити и од инфекције. Обогаћивање хране требало би пажљиво планирати како бисмо имали ефикасну примену, посебно јер поједини људи већ користе суплементе. Морамо пажљиво да одаберемо која ће то бити храна – нагласио је др Берет Дејвис, вођа групе научника који су покренули ту иницијативу.
Пулмолог др Едријен Мартино, професор на Универзитету „Краљица Мери“ у Лондону, који није члан Дејвисове групе, води клиничко испитивање како би установио утицај витамина Де на смањење ризика од ковида 19 или озбиљних последица болести. У студији започетој прошле недеље, пратиће се током зиме више од 5.000 људи.
– Препоручује се узимање суплемената витамина Де током зиме, док особе које припадају високоризичним групама треба да их користе целе године. Свесни смо да се већина људи не придржава тих препорука. Чак и ја понекад заборавим да их узмем – признаје Мартино.
Лист истиче да људски организам производи витамин Де као одговор на сунчеву светлост. У Великој Британији то значи да од октобра до марта морају да се ослањају на друге изворе витамина Де: масну морску рибу, јаја и додатке у исхрани. Неке намирнице, попут житарица за доручак и печурака, обогаћене су витамином Де, док социјално угрожене категорије становништва у тој земљи имају право на бесплатне мултивитамине. Бело брашно у Британији већ се обогаћује витаминима Бе 1 и Бе 3, а од прошле године разматра се и могућност додавања фолне киселине, како би се спречили урођени недостаци у мозгу и кичми.
Слична иницијатива потекла је прошле године у Србији, када је предложено да се бело брашно обогаћује фолном киселином. Према незваничним информацијама, за сада тај предлог није конкретизован, а наводно се чека усвајање правилника којим би се регулисала та област. Зато и нема конкретних одговора надлежних да ли би и код нас, у борби са наведеним вирусом, могао да буде спроведен британски предлог.
Како су рекли стручњаци, фортификација брашна рецимо фолном киселином показала се као економски исплатива, јер не утиче на крајњу цену производа, а представља уштеду за државу која се одлучи на такве мере. Домаћи произвођачи истакли су да је обогаћивање брашна једноставан поступак и да је већ 15 млинова у Србији овладало тим начином производње, али да цела друштвена заједница треба да буде упозната са процесом и бенефитима обогаћивања брашна.
Студија коју је спровео Универзитет у Бирмингему 2019. Године, под руководством Магде Агијар, показала је да би се број случајева недостатка витамина Де у наредних 90 година смањио најмање 25 одсто уколико би се усвојила препорука да се брашно обогаћује, што би уједно донело уштеду од 65 милиона фунти. Професор Луис Леви, шеф нутриционистичког одсека британског министарства здравља, пре три године је изјавио да нема довољно доказа да ће витамин Де смањити ризик од респираторних инфекција, уколико се да сагласност да се тај витамин додаје у неке основне животне намирнице.