субота, 06.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 29.04.2020. у 10:31

Француски медији кажу да нема доказа који повезују ковид 19 са кинеском лабораторијом у Вухану

Како јавља „Франс 24”, „Желимо да ставимо до знања да до дан-данас нема чињеничних доказа који поткрепљују недавне извештаје америчке штампе, повезујући порекло ковида 19 с лабораторијом П4 из Вухана у Кини”, саопштио је званичник из канцеларије председника Емануела Макрона.

Расправа о пореклу ковида 19 заједно с глобалним ширењем епидемије постала је хит на интернету. Неки високи званичници у САД покушавају да прошире теорију завере, указујући на то да је ковид 19 производ људских руку и да је вероватно изашао из кинеске лабораторије.

Према „Франс 24”, амерички председник Доналд Трамп је изјавио да његова влада покушава да утврди да ли је вирус корона потекао из лабораторије у Вухану, док је Мајк Помпео, државни секретар, казао да Пекинг треба да призна све што зна о томе.

Насупрот томе, јединствени став великог броја научника је да је вирус корона, САРС-ЦоВ-2, потекао од животиње, тачније од једне врсте слепог миша, а мање је вероватан сценарио где је истоимени вирус створен или наменски изманипулисан у лабораторијском окружењу.

Како обавештава „Франс 24”, кинески државни институт за вирологију у Вухану одбацио је гласине да је вирус вештачки синтетизован у некој од његових лабораторија као и да је можда побегао из такве лабораторије.

 

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља