петак, 15.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 19.03.2020. у 21:00 Мирјана Чекеревац

Кад вирус замени изборну кампању

Велики је број оних који се прокламованог не придржавају, напротив, вирус корона се, колико год се то лоше или добро паковало у обланде, користи у предизборне сврхе
(Фото AP/Jean-Francois Badias)

Одмах по регистровању првих случајева оболелих од вируса корона у нашој земљи, све странке које су најавиле учешће на изборима обавестиле су јавност да отказују  предизборне скупове. Отказали су их и учесници кампање „за бојкот избора” и то први. На погоршање ситуације и увођење ванредног стања због тога, сви су се, без разлике, сложили да је здравље људи најважније, да су избори у овом тренутку небитни и да ће све своје ресурсе ставити у службу заустављања пошасти која је, као и цео свет, захватила и нашу земљу. Оваква слога је логична и била би за сваку похвалу да се сви поменути придржавају онога што су саопштили.

Нажалост свих нас, велики је број оних који се прокламованог не придржавају. Напротив, вирус корона се, колико год се то лоше или добро паковало у обланде, користи у предизборне сврхе.

Странке окупљене око Савеза за Србију брзопотезно су реаговале на појаву првог случаја оболелог од вируса корона захтевом да се одмах обуставе све изборне радње и избори одложе, уз напомену да на тим изборима, без обзира за када буду одложени, неће учествовати. Тражило се и моментално затварање школа и вртића, без обзира на став медицинских стручњака да то, у том тренутку, не треба чинити, јер деца неће седети код куће. Неспретна изјава доктора Бранимира Несторовића о томе да вирус корона и није тако опасан и о шопингу у Италији, на конференцији за новинаре председника Србије Александра Вучића, одмах је постала снажан аргумент „бојкоташа” у указивању на „потпуну неодговорност власти”.

Џаба све мере које је власт предузимала, а радила је све што и друге земље, гледајући при том да не понови њихове грешке и да учини све што је у њеној моћи да покуша, пре свега, да заштити људе од заразе широких размера, али имајући у виду и да Србија мора да живи и кад епидемија прође. То значи да се морала имати у виду економска штета, која ће, без сумње, бити огромна и у нашој земљи, као и у свим другим земљама широм света, о чему говоре и њихови званичници. Џаба, дакле, све то, поменута изјава постала је „хит” на друштвеним мрежама, а лидери СзС-а и њихови симпатизери максимално су је експлоатисали у доказивању да „никада гору власт нисмо имали” и да ће сви њени представници због такве неодговорности, „чим дођемо на власт завршити у затвору”.

Од силне бриге за збрињавање представника „диктаторске власти”, кад једнога дана буде смењена, никоме од поменутих није пало на памет да апелује на наше грађане у иностранству, нарочито оне који живе у земљама тешко погођеним вирусом корона као што су Италија, Швајцарска, Шпанија, па и Немачка, да остану тамо, да не долазе како би се смањио ризик ширења заразе у Србији. Напротив, молбе председника Србије тим нашим грађанима, послужиле су за салве критика на његов рачун за „пренемагање и глуматање”.

Нема таквих позива ни ових дана, а можда би помогли кад би сви апеловали на њих, будући да је и поред свих апела, око 50.000 наших држављана похрлило у Србију и да се више од 1.600 њих оглушило о упозорење да морају да буду у самоизолацији. Напротив, лидер Двери Бошко Обрадовић, обавештава грађане на „Твитеру” да је у припреми „нова књига – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС”. Наравно, кад не објављује фотографије шатора из Италије, као нешто што се догађа у Србији код Авале. Додуше, повуче потом тај твит, али семе сумње је већ посејано.

Посебно је занимљиво, да не употребимо неку другу реч, понашање лидера Народне странке Вука Јеремића, који је 11. марта објавио селфи из Минхена и твитнуо: „Овако је данас по подне изгледао центар Минхена. Овде од гужве обично не може да се прође. Ангела Меркел је саопштила да Немачка влада очекује да би вирусом корона могло бити заражено ДВЕ ТРЕЋИНЕ становништва. Биће великих попуста, очекује се навала српских туриста у шопинг”. Где је тренутно господин Јеремић, ко ће то знати, али није пропустио прилику да, то је очигледно, упути отровну стрелицу у власт због оне докторове изјаве.

Како се повећавао број оболелих, а власт предузимала нове мере, тако се и рат на мрежама појачавао. Посебна је прича о набавци маски, респиратора и помоћи старијим грађанима који су најугроженији. Покрет Двери је одмах објавио да се његова омладина ставља на располагање грађанима, објавивши телефоне на које могу да се јаве. Омладина Јеремићеве Народне странке је 15. марта делила грађанима у Београду заштитне маске и флајере о вирусу корона, са све маскама на лицу, а ту фотографију је ретвитовао њихов лидер негде у свету. Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић је, дан раније, на изјаву председника Вучића да се чини све како би се набавило још респиратора, твитнуо: „Ако се већ набављају респиратори, ако можеш и мени једна ђунта за фићу, дихтунг за виноградарски шприц и чунак за креку. Договорићемо се као људи”.

Дабоме да је и напредњачка омладина кренула да помаже грађанима, носећи помоћ комплетно опремљена страначким обележјима, од качкета и јакни до кеса са логом СНС-а. Што је, с правом, наишло на осуду опозиционара и њихових симпатизера. Реаговао је и лидер СНС-а Александар Вучић саопштивши да су активисти његове странке то радили док нису обустављене све изборне радње и да тога више неће бити – биће уклоњена сва страначка обележја. Па, видећемо.

Коначно, 16. марта је уведено ванредно стање, саопштене мере које ће се примењивати, а 17. марта одржан је састанак свих странака које су најавиле учешће на изборима код председника Вучића и договорено, будући да је РИК већ суспендовао све изборне радње, да се о датуму одржавања избора консултују кад буде укинуто ванредно стање. Изјаве свих учесника овог састанка су за поштовање, а колико ће их се придржавати – видећемо.

Конференцију за новинаре одржали су и представници Савеза за Србију, који на састанак нису позвани, а „не би ни отишли и да смо били позвани”. Мада су се залагали за увођење ванредног стања, сада тврде да је „ванредно стање уведено како би избори били одложени”. Пре њих је ово на сајту „Пешчаника” написала Софија Мандић: „Дакле, да сумирамо. Ванредно стање је превасходно уведено да би било могуће одлагање избора. Све друге рестрикције које ће евентуално бити уведене, биће уведене посебним одлукама владе о којима грађани морају бити обавештени. Конференција за медије није валидна одлука о ограничавању права. Грађани не треба ничега да се плаше, већ је потребно да прате формално донете одлуке надлежних органа (пре свега владе и локалних органа).

Лидери СзС-а саопштили су на поменутој конференцији за новинаре, изборе није ни требало расписивати, с обзиром на ситуацију са епидемијом вируса која се могла предвидети, а да су одмах предузете мере и расписана ванредна ситуација, до ванредног стања можда и не би дошло. Према речима лидера ДС-а Зорана Лутовца „да је било одговорног понашања избори не би ни били расписани”. Редовни парламентарни избори су, иначе, по Уставу морали бити расписани, да не помињемо идеје о увођењу ванредног стања како би избори могли да буду одложени до септембра, јер је то био једини начин да „бојкоташи” пристану да учествују на изборима, што СзС-у баш нимало није сметало.

Шта тек Французи могу да кажу о неодговорности свог шефа државе Емануела Макрона, који је усред епидемије вируса корона одржао први круг локалних избора, па кад је видео да је излазност мања од 50 одсто, одлучио да други круг буде одложен. Али, Макрон је за овај део наше опозиције, очито један одговоран човек, насупрот овом нашем „диктатору”.

Лидер ССП-а Драган Ђилас казао је да СзС „ни на један начин неће искористити кризу са вирусом корона у политичке сврхе”. Да макар, на крају, рече  „останите код куће” и да није твитова, ова изјава би била за сваку похвалу. А, амерички амбасадор Ентони Годфри је твитнуо: „УСА амбасада и ја схватамо озбиљно тренутну ситуацију и боримо се заједно са вама против ковида 19 у Београду. Поштујмо савет”. Било би добро да сви поштујемо савете лекара, да се придржавамо мера које је држава прописала и да се и власт и опозиција стварно придржавају онога што изјављују. Тешко да ће тако бити, али, једнога дана, избори ће бити одржани и тад ће грађани дати свој суд о свакоме. Политичари, мислите о томе.

Твитерашко ратовање и ментално здравље

Мариника Тепић из Странке слободе и правде Драгана Ђиласа твитнула је: „Вучићу да ли је тачно да си још пре четири дана обавештен да реагенса за корона-тестове има три пута мање од потребног? О томе нам реци, кад већ уводиш полицијски час! И не измишљај да људи нападају војнике. Не свађај нас са војском. Она је ту да народу помаже, а не да њоме манипулишеш”. Брзопотезно је реаговала Биљана Поповић Ивковић из СНС-а: „Са кокошињца на реагенсе... Вратите се на кокошке, молим вас, ту сте бриљирали”! Ово је била алузија на својевремену тврдњу Тепићеве да се на војном имању Моровић узгаја марихуана, што је демантовао бивши министар одбране Драган Шутановац (ДС) наводећи да су тамо одувек смештене коке носиље, што су бројне новинарске екипе, својим снимцима и показале.

Ђилас је твитнуо: „То да смо за председника имали човека који у исто време поручује људима да ће умирати и прави кампању за очување свог рејтинга, остаће заувек записано у историји Србије. Да се никад никад не заборави. Да се никад не понови. Никад”. Напредњак Миленко Јованов му је одговорио: „Каква је ово џукела, мајко мила. А твоји и твитови твојих ботова и плаћеничких скотова, „вести” твојих медија и портала су усмерени тачно на шта? Па, искључиво на обарање рејтинга Вучића и СНС-а, смрадино једна тајкунска. И ко се онда бави рејтинзима?” Много је тога још на друштвеним мрежама, а за грађане би најбоље било да ове објаве не прате, да остану код куће, они којима је речено да остану и да се придржавају савета лекара. Тако ће избећи корону, али и задржати ментално здравље.

Коментари10
31358
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Petar
Na feed mobilnog mi stizu i politicke vesti. Medju ostalima jedne susedne zemlje, iz nekad velikog glasila, koji se konstantno bave nama. Valjda su sve svoje probleme resili, pa tamo dezurni novinari nama broje zube. Majko mila, koliko tu ima ostrascenosti i pizme, koliko negativnog spram nasih vlasti. Ne trebaju meni djilas i kompanija da znam da ova vlast radi nesto dobro kad se tolika zuc izliva i kod ovih i kod onih. Toliko.
sike bivsi milic
Kad Virus dozvoli izbornu kampanju,njegovi tragovi su vec iza glavnih coskova poznatih gradjevina u svakom gradu.Zato je potrebno da gradjani sacuvaju neupotrebljene rukavice ali i da se slobodno i svesno odreknu "maski",jer disanje nije ugrozeno. Ovo zato,sto su nam dosadasnji izbori ukazali na skrivene-tajne viruse,specijalizovane samo za izbore,pa su nam zastitne-antivirusne rukavice potrebne,za vreme prakticnog ucesca u izborima.
Muradin Rebronja
U kriznim situacijama se pokazuje koliko je ko sposoban i koliki teret može da izdrži. I nije važno koliki je teret nego snaga onoga koji taj teret može da ponese. Za sada, da kucnem u drvo, ovaj što nosi glavni teret, kao noseći stub, nosi ga briljantno a samo on zna kako mu je.
Jovan Maksimovic
@Muradin Rebronja. Ne slazem se uvek sa vasim komentarima, smatram da je to normalno, svako ima pravo da iznese svoje misljenje. Ali, ovaj komentar vam je savrsen, jasan, jezgrovit, jednostavan i velicanstven, otkriva vas osecaj za istinu i pravdu; iskreno imao sam pogresno misljenje o vama.
Katarzikica
Ovaj clanak je vise za rubriku "pogledi" jer ima dosta subjektivnog gledanja nego li objektivnog izvestavanja
Daca
Da li virus gleda političke opcije?Smirite i sebe i narod.Nalazim se na planini na 1000m.Planina je puna ljudi,vikendice,kolibe..Lepo vreme.I svi poštuju donete mere.Priča se samo preko ograde.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља