четвртак, 01.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 21.01.2020. у 14:10 Др Марко Љ. Несторовић
ЧУДЕСНИ БИЉНИ СВЕТ

Да одоли злу и невољи

Лековита и медоносна биљка одољен, позната и по називима балдријан, валеријана, кукавичина или мајчина трава, старим народним именом симболизује велику исцелитељску моћ
(Фотографије Пиксабеј)

У флори Србије је регистровано око 400 врста биљака које имају различита лековита својства, што је у просеку око 11,2 одсто у односу на укупну флору наше државе.

Ове биљке садрже различите активне састојке који се користе као лековита средства или сировине за израду лекова. Таква једна биљка је и одољен (Valeriana officinalis L. 1753.)

У историји народне медицине заузима значајно место. Његова благотворна лековита својства била су позната и старим Грцима. Име је добио у средњем веку од латинске речи valere, што значи бити здрав. Тиме су хтели да скрену пажњу на изузетно лековито својство ове биљке. Тада је коришћен као лек, зачин и мирис.

Распрострањен је у скоро целој Европи, осим крајњег севера и југа, у западној и централној Азији, Јапану. Расте поред река и потока, на речним острвима и влажним ливадама, травњацима, по ивицама шума и проређеним шумама. Углавном се среће на стаништима где се не јавља сушни период. Одољен је и гајена биљка, највећи светски произвођачи су Белгија, Холандија и САД.

Према ботаничкој класификацији одољен припада роду Valeriana, који обухвата око 170 врста, у Србији расте осам врста овога рода. На нашим просторима одољен расте скоро свуда, на надморским висинама и до 2.000 метара. Највише га има на Шар планини, Јастрепцу, Копаонику, Суботичко-хоргошкој пешчари, на падинама Вршачких планина, на Сремском лесном платоу. Као гајена код нас најбоље успева на свежим песковито-хумусним наносима Саве, Дунава и Тисе.

Одољен је веома цењена медоносна и лековита биљка. У народу је познат под различитим називима: балдријан, валеријана, девесин, дољен, дотир, кукавичина трава, мајчина трава, мали одолин, мацина трава, одолен, одоленак, одријан, пелтранић, шпајка. Иначе, у народној култури назив одољен симболизује велику исцелитељску моћ јер ко има одољен тај ће одолети сваком злу и невољи.

Реч је о вишегодишњој зељастој биљци, висине између 25 и 200 центиметара, ситних цветова, беле до ружичасте боје. Обично цвета од краја априла до почетка септембра и има јак и карактеристичан мирис.

Као лековита сировина у народној медицини користе се осушен ризом и етарско уље. Вађење ризома врши се с биљака старијих од две године током јесени на завршетку вегетационог периода или у пролеће пре почетка вегетације. Извађено корење треба добро очистити од земље и других механичких примеса, опрати и осушити. Сушење се обавља на сунцу или у сушарама.

Препарати на бази одољена, као што су прашкови, тинктуре, инфузе, сложени чајеви, примењују се за умирење нервног система, за отклањање психичких напетости, тескоба, страха, панике, несанице. Препоручује се код мигренских главобоља, нервозних и болних менструација, за ублажавање тегоба у климактеријуму. Такође, биолошки вредне супстанце одољена подстичу духовни рад.

Осим тога, препарати се употребљавају за одстрањење грчева, гасова и болова у стомаку, подстичу излучивање мокраће итд.

На тржишту најпознатији сложени чајеви су: чај за умирење, горки чај, чај против надимања, чај за децу итд.

Препарати на бази одољена ефикасно су средство за одвикавање од алкохола и дувана, али их треба узимати по препоруци и под надзором лекара.

Такође, треба нагласити да се етарско уље одољена користи у индустрији сапуна и парфема.

Тинктура од одољена

Сто грама осушеног и ситно исеченог корена одољена ставити у чисту стаклену посуду и прелити литром домаће ракије. Посуду добро затворити, чешће промућкати, чувати на хладном и тамном месту. После седам дана течност процедити и оставити неколико дана на тамном и хладном месту да се слегне и избистри, а потом филтрирати и сипати у чисте посуде. Добијену тинктуру чувати на хладном и тамном месту. Користи се као средство за умирење у току дана по пола кафене кашичице пре сваког оброка. Тинктуру није препоручљиво користити дуже од 15 дана.

(Рецепт приредила Госпава Несторовић, Београд – Миријево)

Коментари2
a63b0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bojan Jovanovic
Veoma zanimljiv, poucan i koristan clanak!
Hvala, na vrlo korisnom tekstu
Hvala Vam na vrlo korisnom tekstu!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља