понедељак, 18.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:51

Масна и јака храна тешка за варење

Аутор: Данијела Давидов-Кесарчетвртак, 31.10.2019. у 16:41
(Фото: Пиксабеј)

Велики број суграђана у ово доба године због конзумирања велике количине хране и пића има проблема са варењем. Процењује се да 20 до 25 одсто одраслих особа од целе популације, то јест свака пета особа, има симптоме нелагодности у стомаку, осећај ране ситости и пуноће у желуцу, подригивање, јаку надутост стомака, гасове, горушицу и друге проблеме који се стручно називају диспепсија. Реч је о проблему са варењем у сегменту једњака и желуца.

Иако постоји мишљење да свако ко има проблем са желуцем има чир, чињеница је да је то обољење много ређе од диспепсије од које болује три четвртине пацијената. Диспепсија се најчешће јавља у периоду од 20. до 40. године. Више од 50 одсто пацијената узима неке препарате, а тек сваки четврти се јави лекару. Око 30 одсто њих узима одсуство са посла због изражених проблема са варењем.

Мр сц. др Татјана Цвејић Пашић, гастроентеролог- хепатолог, објашњава да је храна која се конзумира у време славских и празничних трпеза, али и ван њих, врло често изузетно калорична (масна и јака) и тешка за варење.

– Лоше животне навике и недовољно кретање, уз конзумирање високо енергетских напитака и калоричне хране, довели су до значајног пораста метаболичког синдрома, односно веома се повећао број пацијената који болују од дијабетеса типа 2 и хипертензије (ХТА).

Процена је да око 35 одсто пацијента који имају дијабетес типа 2 имају и поремећај егзокрине функције панкреаса. Препарати панкреасних ензима могу побољшати варење, смањити осећај нелагодности у стомаку, тежину, мучнину и претерану надутост. Неопходно је консултовати лекара или фармацеута о индикацијама и начину употребе. Важно је напоменути да већина препарата панкреасних ензима има погодан безбедносни профил и мало нежељених ефеката – каже др Цвејић Пашић.

Треба нагласити да пацијенти који су имали операцију жучне кесе, операцију желуца и дванаестопалачног црева имају већу потребу за панкреасним ензимима. Др Цвејић Пашић објашњава да када код пацијента нема или адекватне количине жучи за варење масти или се храна због оперативно скраћених органа брже пропасира, па излучени панкреасни ензими немају довољно времена нити адекватну ПХ вредност за деловање.

– Наравно, сви пацијенти са хроничним панкреатитисом имају потребу за сталном надокнадом панкреасних ензима. Неопходно је напоменути да уколико тегобе опстају упркос употреби панкреасних ензима, пацијент се мора обратити свом лекару и урадити лабораторијске анализе, преглед столице и ултразвучни преглед абдомена ради искључивања других болести – закључила је др Цвејић Пашић.


Коментари1
0d353
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боро
Поједите 100гр сланине, и 100гр купуса куваног, посебно и одвојено, од чега ћете имати више муке са варењем?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља