недеља, 17.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:02
КУХИЊСКА НОСТАЛГИЈА

Студентска радост

Једноставна, а јефтина леденохладна посластица од кекса и пудинга многима је улепшала школске дане, а сналажљивост којом је припремана вредела би и данас
Аутор: Милош Лазићпонедељак, 23.09.2019. у 15:49
Пудинг торта (Фото: thecookingchicks.com)

Недавно сам срео негдашњу школску другарицу и присетио се једне празничне гозбе у Студентском дому „Карабурма”, почетком седамдесетих. Да набрајам сиротињске ђаконије што су се затекле за трпезом не иде: биле су таман по мери студентског стандарда, и скромне помоћи коју су брижни родитељи слали деци на великим школама да бар донекле попуне провалију између жеља и могућности – шпагети „ала миланезе”, оно инстант паковање, кувана јаја, мајонез из кесице, тање сечена сува димљена сланиница, кисели краставчићи и хлеб из мензе...

Било је то некакво рођенданско славље, па се свако потрудио да донесе поклон, а међу даровима највише је било оних јестивих и питких. Та теревенка је потрајала до десет увече, сат дуже од рока кад је мушки део узваница морао да напусти „женско здање”. Али, баш кад је друштво нервозно почело да се врпољи и спрема за растанак, на столу се појавила – торта! Са једном свећицом, више због симболике. Тада је торта још била врхунска посластица, краљица колача због које се понекад свраћало и у посластичарницу, колико да се бар на трен заслади иначе горка студентска свакодневица. А ова је била чудесног облика, укуса који је будио затурена сећања и леденохладна, али ни мрвица није претекла, а домаћици је током наредне две године студија донео титулу посластичарке генерације.

Празник са тортом у насловној улози поновио се још неколико пута, а да нико у међувремену ни из радозналости није покушао да проникне у тајну припреме такве или сличних ђаконија, па је њена припрема остала у домену „пословне тајне” и слатких сећања.

Срели смо се на улици, обоје увелико у пензији, и са новијим сликама унучади у новчаницима и телефонима. Мало смо се присећали успомена, кад је на ред дошла и њена чувена торта. Ма, само што се није искидала од смеха, а кад се примирила, у перо ми је издиктирала начин припреме, што је и мене навело да се од срца насмејем: није било никакве тајне, већ пуке сналажљивости која би вредела и данас.

Пудинг торта

По дну суве чиније поређају се пишкоте или кекс „пти бер”. Преко тога се прелије инстант пудинг од ваниле, направљен са млеком, па се све одложи у хладњак да се добро „стегне”.

Следећи корак је пудинг од чоколаде који се прелије преко оног што се већ расхладио, одозго би се поново поређао кекс, па опет у хладњак. Када се довољно расхлади, изврне се на пладањ и поспе чоколадним мрвицама.


Коментари1
e4186
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dana
Ne patimo mi za slatkišima koje smo jeli u detinjstvu i mladosti, već kao Prust patimo za emocijama i senzacijama koje smo osetili u tim godinama. Autor teksta je verovatno bio naklonjen devojci kada sa još uvek seća njenih studentskih đakonija. Svi imamo svoje Ines...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља