понедељак, 18.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:50

Епидемија листерије у Шпанији угрожава целу Европу

Три особе су умрле, а најмање 222 заражене су опасном патогеном бактеријом. – Узрок обољења печена свињетина познатог шпанског произвођача „Магрудис”
Аутор: Јелица Антељ – Ивана Албуновићсреда, 18.09.2019. у 22:55
(Фото Пиксабеј)

Министарство здравља Шпаније наложило је контролу целокупне индустрије меса у тој земљи због појаве опасне бактерије – листерија, у једној великој и најмање три мале фабрике у Андалузији. Надлежни нису прецизирали колико ће компанија бити под надзором, али је покренута уобичајена процедура у случају када је угрожено међународно јавно здравље.

Троје људи је умрло, а најмање 222 особе заражене су у досад највећој епидемији листерије забележене у Шпанији чији су први случајеви забележени још крајем августа, саопштила је Светска здравствена организација (ВХО), а преноси агенција Ројтерс. Троје умрлих од листерије су старији људи, а код шест трудница та болест је изазвала побачај, наводи се у саопштењу.

Зараза чији је узрок највероватније паковано печено свињско месо, углавном је погодила жене или старије од 65 година, додаје се у саопштењу ВХО. Већина оболелих је из Андалузије, јер се фабрика за прераду меса „Магрудис”, одакле је потекла зараза, налази у Севиљи, потврдило је шпанско Министарство здравља. С полица су повучени сви производи од свињетине које је компанија произвела пре 1. маја.

Италија је већ јуче позвала грађане да купују месо домаћег порекла и појачала контроле за свињетину из Шпаније. Италијанска штампа преноси наводе шпанског „Паиса” да је током контрола у фабрици „Магрудис” утврђено да је листерија пронађена на опреми ( колицима за превоз меса). Светска здравствена организација упозорава на даљи раст броја оболелих, јер су производи „Магрудиса” у Шпанији врло популарни, а ту земљу посећује и велик број туриста који су вероватно конзумирали и производе тог произвођача. Већ има потврђених случајева и ван Шпаније, као код Британца који се заразио током боравка у тој земљи.

Листерија је заразна болест коју узрокује бактерија „листерија моноцитогенес”, а у људски организам улази контаминираном храном.

Европска агенција за безбедност хране ЕФСА још прошле године је упозорила на тенденцију повећања оболелих од листериозе, посебно између 2009. и 2013. године. Један од разлога јесте раст потрошње готове хране.

За разлику од свих осталих патогена, листерија се размножава и на температурама чувања хране у фрижидеру. Карактеристично је то што може да изазове менингитис.

Стручњаци упозоравају да је једна трећина случајева листериозе последица раста бактерије „листерија моноцитогенес” у припремљеној храни која се чува у фрижидеру. Због тога саветују да се готова храна чува у фрижидерима испод пет степени Целзијуса.

Класични симптоми заразе листеријом су висока температура, укочен врат, а тежи симптоми јаки болови у мишићима, што указује на тешку клиничку форму.


Коментари1
72d4f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dragan Pik-lon
Gotova hrana sa mesom je rizicna.Jer od fabrike do potrosaca postoji citav niz kriznih situacija koje mora ova hrana da predje na putu do naseg stola.Prvo,postoje problemi u samoj fabrici gde se stedi na cistoci i sterilizaciji masina i traka.Dtugo,kad ta hrana dodje u super market,rok trajanja se brzo brzinom smanjuje.Vrse se ponovna prepakovanja i produzenje roka.Najbolje je kupovati''zivu"(ne kuvanu)hranu i sam kuvati jer visoke temperature ubijaju sve bakcile.Podgrevanje je nesto drugo...!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Гастрономија

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља