петак, 06.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:52

Саопштење Уније дискографа – Измене и допуне ЗАСП-а 18.09.2019. године

среда, 18.09.2019. у 13:15

Унија дискографа Србије-УДС овим путем поздравља усвајање Измена и допуна Закона о ауторском и сродним правима од стране Владе Републике Србије и Народне скупштине Републике Србије. Сматрамо да је овим Изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима умногоме унапређено остваривање ауторског и сродних права, да је препозната важност продужења трајања заштите имовинских права интерпретатора и произвођача фонограма, такође је препознат значај увођења новог права на накнаду од емитовања, реемитовања и јавног саопштавања у корист интерпретатора-глумаца.

Усвојеним Изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима повећана је транспарентност рада организација за колективно остваривање права, као и њихова ефикасност у обављању послова остваривања права аутора и носилаца сродних права. Ово је значајно за више хиљада носилаца права који своја права остварују преко организација за колективно остваривање права.

Усвојеним Изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима извршено је усклађивање са 80 процената директива Европске уније из области права интелектуалне својине, што је значајно за затварање поглавља седам које се управо односи на поменуту област.

Унија дискографа Србије поздравља и закључење Протокола између организација за колективно остваривање права произвођача фонограма и интерпретатора ОФПС и ПИ, с једне стране, и удружења емитера АНЕМ и РАБ, који заједно окупљају преко 200 емитера у свом чланству, с друге стране. Овим Протоколом емитерима који плаћају минималну накнаду по тарифи дата је могућност остварења одређених умањења на обрачунат износ минималне накнаде, а нарочито емитерима који имају локалну и регионалну зону покривања. Организације ОФПС и ПИ су изашле у сусрет захтевима поднетим од стране удружења емитера и на заједнички начин постигнут је споразум и потписан је Протокол, све у интересу носилаца права, организација за колективно остваривање права, емитера и њихових удружења.

Почетна / Специјални додаци /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља