субота, 19.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:00

Ајвар победника „Изађи ми на теглу” ускоро у продавницама

петак, 13.09.2019. у 12:32
(Фото Р. Крстинић)

Ове године покренута је производња ајвара по рецепту који је победио на националном такмичењу у припремању ајвара „Изађи ми на теглу”, а производ ће се средином септембра наћи и на рафовима већих супермаркета. Такмичење је прилика за афирмацију малих домаћих произвођача и упознавање са тржиштем.  Такмичење „Изађи ми на теглу”, које се већ пет година одржава широм Србије под покровитељством Министарства државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Привредне коморе Србије, представља прилику за мале произвођаче хране да се представе домаћем тржишту.

„То је важно јер не само да желимо да постанемо велики произвођачи ајвара, већ и да значајан део те производње са успехом извеземо”, каже Вељко Јовановић, секретар Удружења за прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.  „Изађи ми на теглу” је одлична прилика да производачи схвате шта значи ући у озбиљан трговачки систем, у којем, поред квалитетног производа, треба да планирају пласман. Подршка Привредне коморе Србије усмерена је ка препознавању потенцијала за коришћење сировина за производњу и унапређење технологије, како би се смањила продаја свежег поврћа у корист пласмана готових производа од поврћа, нагласио је Јовановић.

Акција, организована као својеврсни караван по градовима Србије, представља туристичко-привредну манифестацију, која промовише ајвар, као један од домаћих гастро брендова, са циљем унапређења квалитета производа и продаје. Победник из 2018. године, екипа „Пуцке” из Бруса, добила је подршку за покретање сопствене производње. Ајвар по најбољем рецепту, наћи ће се у продаји средином септембра у великим ланцима супермаркета.

„Покретање производње по победничком рецепту каравана представља велики успех за наш пројекат али и значајан стимуланс за развој једне здраве и успешне предузетничке приче победника каравана кроз промоцију њиховог рецепта”, каже Љиљана Вукотић, координатор пројекта.

Ове године покренут је и едукативни центар „Изађи ми на теглу” као подстицај развоју предузетништва широм Србије. Едукације ће се одржати у шест градова: Зајечар, Бела Паланка, Димитровград, Владичин Хан, Кањижа и Куршумлија, док се у наредним годинама планира укључивање нових градова. Едукација има за циљ унапређење знања и вештина полазника о условима и начинима за покретање сопствене производње. Планирана је серија предавања која обухватају различите теме, као што су: предузетништво и изазови које носи, маркетинг и продајне вештине, извори финансирања и израда пројеката као и технологија производње и контрола квалитета.


Коментари6
32f2e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Ја остајем код " моје " Подравке која има одличан ајвар.
Братимир
Није могуће правити индустријски ајвар по домаћем рецепту. Индустријски ајвар мора да задовољи хиљаду и један стандард, за шта је неопходно додавање хемикалија или одступање од рецепта. Ономад је тако било и са такмичењем за најбоље умешен лебац, али индустријски је био потпуно другачији рецепт, а „награда" само навлакуша односно реклама.
Aleksandra
Fabricki napravljen ajvar je uvek mnogo slabiji nego onaj koji je 'domaci', jer zahteva puno paznje dok se pravi. U Londonu sam kupila fabricki napravljen bugarski i makedonski ajvar...oboje su bili odvratni i nejestivi. Kod nas nikad ne trazim da mi stavljaju ajvar u palacinke jer je kupljen i ima bljutav ukus.
d.d
Severna Amerika je preplavljena ajvarima iz Makedonije, Bugarske, Turske, Bosne, cak i iz Slovenije(Gloria).....Naravno Makedonski po kvalitetu najbolji i najskuplji. Cak nasi ljudi ovamo prave ajvar na nas nacin i uspevaju da ga plasiraju u prodavnice. Nadajmo se da ce ajvar iz Srbije uspeti da pobedi u ovoj strasnoj trzisnoj konkurenciji. Pretpostavljam da nasi izvoznici znaju za tu konkurentnost bar sto se tice severne Amerike. Puno srece Vam zelim.
Ništa im ne treba opraštati
Pucke iz Brusa? Da nije Jutka? Iz milošte,

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља