уторак, 21.05.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:07

Вучић: Уверен сам да ћемо очувати мир

Просечна плата у јануару биће 465 евра.- За годину дана нико не сме бити на листи чекања.- Истрага Приштине о убиству Ивановића ништа није показала.- Шолак и Ђилас су хтели медијски монопол
четвртак, 06.12.2018. у 09:29
Александар Вучић (Фото Бета - М.М)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је уверен да ће Србија, и поред ирационалних потеза Приштине, успети да сачува мир, да рата неће бити, али неће дозволити никада више, нигде, протеривање нашег народа.

Вучић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, упитан да ли прети рат због потеза Приштине, која након такси на српску робу најављује и формирање војске, рекао да не воли да користи реч „рат”, нити мисли да је то добро.

„Мени се чини само да људи у Приштини данас не разумеју размере катастрофе које могу да изазову. Молим да у неком тренутку покушају да то схвате”, рекао је председник.

„Ми смо у ситуацији да не само да играмо шах против неког ко има помоћ десет кибицера, као што имају они од стране Немачке, Велике Британије, Француске и многих других, већ и да морамо да размишљамо, не само шта ће да смисле и како, већ и да ли ће неко да се подигне и таблом да лупи о главу себи и другима”, објаснио је он. Вучић је казао да се налазимо у врло тешкој ситуацији у којој је немогуће предвидети потезе.

„Сви потези који су до сада чинили су били ирационални. У таквим условима када имате таквог противника, не желим да кажем непријатеља, када се не саглашавамо ни око једног од кључних државно правних питања, онда то јесте проблем. Надам се да ћемо успети да сачувамо мир”, додао је он.

„Мој одговор је да ће Србија дати све од себе да сачува мир, уверен сам да ћемо имати мир, да рата неће бити. Али нећемо дозволити погром нашег народа, наших људи протеривања ма где живе”, казао је он.

Вучић је казао да је то наша обавеза испод које не можемо.

Рекао је да ће Србија свакодневно у најтежим условима чинити све да разговарамо и мирно решавамо проблеме.

Председник је најавио телефонски разговор са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и истакао да поздравља његову поруку Приштини у вези са формирањем војске, рекавши да је та порука јасна и да се нада ће је у Приштини разумети.

„Многи покушавају да их уразуме”, рекао је Вучић за Пинк. Истакао је да је страшно важно да међународна заједница разуме ко жели мир и стабилност и колико је важно да направимо договор. Председника посебно, каже, плаше очекивања нашег народа, која, указао је, нису у складу са ситуацијом а терену.

Он је подсетио да Срба на северу КиМ има између 5 и 6 одсто, а јужно од Ибра око два одсто. Онима у централној Србији који говоре да то питање мора да се решава на другачији начин, Вучић каже да сматра да они дугорочно не желе добро Србији.

„Тиме што ћемо да говоримо све је наше или све њихово нећемо постићи никакав договор. Можемо да кажемо Качаник је дивно српско село, али тамо живи више припадника ИС или Ал каиде по глави становника, него било где у свету”, рекао је и запитао:

„Колико вас је спремно да пошаље децу да се боре са таквима, колико вас”, упитао је Вучић. Лако је, истиче, „пуцати” преко медија.

Наш посао је тежак, каже он, јер треба да водимо одговорну политику, политику мира, али не и да водимо политику „баш нас брига за народ” на КиМ, већ такву политику да знају да бринемо за њих.

„Трианест дана није било српске штампе на северу, неко је морао да је дотури. То је радио неко од нас, а не неко без везе, јер би тражио новац или нешто друго. И хлеб и млеко мора неко да дотури, то је борба на дневном нивоу. То је дневна борба за нормалан живот наших људи. Урадили су немогуће ствари, толико лоше, несхватљиве за 21. век, довели на су нас у угао и немогућу позицију”, рекао је Вучић.

Подсетио је и на оно што се дешавало у Паризу током прославе Дана примирја, те указао да је на сахрани Џорџа Буша Хашим Тачи седео између Меркелове и пољског председника Анџеја Дуде и да му је то обезбедио новац.

„По ком то протоколу, објасните ми. То је могло или уз новац, лобисте, а Срби да потроше и један долар вешали би на Теразијама. Ја вам кажем да је све то за новац завршавано и у Паризу и у Вашингтону”,

Или је то, додао је, резултат нечег другог, катастрофалног, што је мало вероватно да је истина, да је неко толико „острашћени навијач” Приштине па да Тачија стави на такво место и каже „то је наше мезимче”.

„Овде имамо комбинацију - мањи утицај чињенице да им је Америка све, и мама и тата и да их гурају на све начине и огроман новац који њихово исељеници плаћању, пре свега из Њујорка и Швајцарске, севера Италије. Подржава их новац. Замислите Тачи, чувени борац за људска права да седи поред Меркелове, најјача држава поред нечег што није ни принети држави”, преноси Танјуг.

 

Грешке скупо коштају, ни Немачка не може да тражи Калињинград

Грешке које смо правили по питању КиМ и погрешне политичке одлуке скупо нас коштају, истакао је данас председник Александар Вучић.

Вучић је указао да је Срба на КиМ између пет и шест одсто, а јужно од Ибра два одсто, за шта смо, каже, криви и ми сами, због свега што се радило и 1999. године и посебно за оно после 2000. године.

„Јер се нисмо борили за народ на КиМ, сами смо доносили резолуције и предлагали одлуке Међународном суду правде, ћутали на одлуке Албанаца, сами смо себе избацили из УН, сагласили се да поставимо границе између Лепосавића и Рашке...”, рекао је Вучић.

Како је приметио, те грешке људи морају да разумеју, јер се грешке и лоше политичке одлуке увек плаћају у историјском смислу. Тако ни Немачка не може данас да тражи Каљининград, који је био немачки Кенинзберг, као што је и Стразбур, чији је синоним Гете, данас Француска.

„Грешке ће кад тад скупо да нас коштају. Коштају нас већ данас. Не најављујем ништа лоше, само говорим реално и објективно”, рекао је Вучић.

Навео је да смо по први пут дошли у позицију да се боримо боримо за више него што имамо, али је народ рекао да то неће, па ћемо сада да се мучимо, преноси Танјуг.

 

Вучић: Сутра у Крагујевцу отварам фабрику са 1.000 запослених

Председник Србије Александар Вучић Председник Србије Александар Вучић отвориће сутра прву фабрику у индустријском комплексу МИНД Парк у Крагујевцу.

Он је рекао да ће у њој радити скоро 1. 000 људи, али није открио о којој фабрици је реч.

„То је фабрика коју је Милановић заједно са Сименсом и са осталима градио. За то живите, за то радите и за то се борите”, нагласио је Вучић у интервјуу Пинк тв.

Како је рекао, у том индустријском парку у Шумадији ће у наредном периоду бити отворене још две или три фабрике. Вучић каже да ће у марту бити отворена фабрика Форверк у Чачку.

„Треба да видимо које фабрике ћемо још да отворимо у Поморављу, на пример у Ћуприји, која има добру индустријску зону. Када то све завршимо, нема више проблема са Шумадијом”.

Вучић истиче да Србија има 10,7 одсто више инвестиција него прошле године која је била изванредна по броју страних директних инвестиција, али да је џаба што ће Србија имати 57 или 58 одсто укупних страних директних страних инвестиција на Западном Балкану ако неко буде угрожавао мир.

Казао је да сада имамо 4,5 одсто раста БДП-а, док смо пре седам или осам годима имали раст од минус 3,1 одсто.

„Сада ћемо да направимо више од две милиајрде евра новостворене вредности за годину дана”, рекао је Вучић.

Инвеститор за пројекат МИНД Парк је компанија „Минд Реал Естате” која је део Милановић Индрустриес Груоп - Минд Гроуп, која је у власништву Братислава Милановића. У оквиру МИНД Парка, подсетимо, како је раније најављено, пословаће немачки Сиеменс, који је почетком фебруара и званично преузео предузеће Милановић инжењеринг.

Немачки инвеститор ће, пема писању медија, овде производи комплетна шинска возила, и то ће бити њихова друга фабрика у Србији, преноси Танјуг.

 

Вучић: Нећу дозволити да Србијом управља страна рука

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да док је „политички жив” неће дозволити да Србијом управља страна рука.

„Србија је слободна, независна и суверена земља и нећу да дозволим да било чији агенти управљају овом земљом. Зато је Србија поштована у свету. Све ћемо да саслушамо, али нису грађани Србије бирали њих да управљају овом земљом и да је разарају и уништавају”, рекао је председник.

Он је казао да је за изјаву Рамуша Харадинаја да ће пасти власт у Београду, мислио да је „безвезе интервју”, али да је схватио да је то имало своју поруку.

Александар Вучић (Фото А.В)

„То је дато пре увођења такси и пре него што су покушали да ликвидирају Милана Радојичића и када су кренули са хапшењима по Митровици. Неко је то добро 'израчунао'“, појаснио је он. Како каже Харадинај није глуп човек, али је изнад његовог „нивоа промишљања” да тако повезује ствари.

Додаје да су рачунали да, ако убију Радоичића, да више нико неће моћи да каже да Оливера Ивановића није убио Милан Радојичић који је са Српске листе, а Вучић је подржавао Српску листу и мора да има нешто са тим.

„Знају да увођењем такси значајно наносе штету српском бизнису и економији и знају да би били под великим притиском нашег народа на КИМ, што се и десило. То су дивни људи који разумеју да они морају да се боре, али и ми заједно са њима”, истакао је он.

Додаје да је било још неких фактора, да су организоване трибине различитих агената, људи који раде за стране службе, а који говоре сваког дана да се Срби боље осећају у Приштини него у Косовској Митровици.

За Србе који тако говоре, каже да су одавно побегли из Приштине и да никада нису били у Косовској Митровици.

„Једине састанке које имају су са иностраним агентима који им говоре како да делују против мене, кога виде као некога ко се супроставља страном доминацији ко неће да дозволи да странци управљају Србијом”, нагласио је он, преноси Танјуг.

  

Просечна плата у јануару биће 465 евра

Просечна плата у Србији ће већ у јануар бити 465 евра, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Када упоредимо са платама које смо наследили од 330 евра, извините је л то мала разлика - 26 или 27 одсто разлика”, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

„Зар мислите да преко ноћи то може да буде 1.500 евра, е па не може. То је немогуће, тај који вам то каже, тај вас лаже”. навео је Вучић, преноси Танјуг.

 

Истрага Приштине о убиству Ивановића ништа није показала

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да истрага Приштине у случају убиства Оливера Ивановића ништа није показала, да нам никада нису доставили тражене чауре, као и то да би се знало ко је убица, ако би се сумње српских служби безбедности показале као исправне.

Додао је да Милан Радоичић није пао на полиграфу, а да су приштинске власти желеле да његовом ликвидацијом убиство Ивановића припишу Српској листи и Београду, као и да смо добили снимке са места убиства који су „у магли”.

„Тражили смо им чауре, да нам их доставе у року од пет дана да бисмо могли нешто да урадимо са тим. Никада нам их нису доставили. А, веома је било важно да нам доставе чауре, јер постоје неслагања служби око тога из које пушке је пуцано”, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

„Ако би се показале исправне сумње српских служби безбедности, могли бисмо одмах да вам дамо име убице. Не причу - то би могао да буде тај и тај. Ми бисмо знали име убице”, истакао је председник.

Проблем је, каже, у томе, што ми нисмо имали приступ месту увиђаја, злочина, већ је Приштина све то радила и све време правила политичку причу, са различитим страним агентурама, којима је то, , увек одговарало не би ли срушили север и не би ли обезбедили пуну независност и државност Косова, на целој територији, јер рачунају да су са југом завршили.

„Све време је било важно - како да сломимо север и слободарски дух и приступ који има Вучић, чувајући независност и сувереност Србије. То је њихов циљ и то није тајна. Зато је била магла тог дана, иако магле није било, зато не могу да добијем сателитске снимке и кад разговарам са шефовима страних тајних обавештајних служби и са другима... Та магла ће за нас увек да постоји и људи не треба да имају илузију”, рекао је Вучић.

Навео је да му је сметало, иако је навикао да за све буде крив, што је део људи једва чекао да оптужи своју земљу и руководство, јер им се, каже, не свиђају чињенице.

„Видели сте шокираност када сам рекао да сам сигуран да Радоичић није убица, јер су они створили слику о томе... Оптужили га и осудили унапред и то је једино што се њима свиђа”, приметио је он,

То је, додао је, слично као и прича после избора, када је опозиција тврдила да су избори покрадени, иако ниједно бирачко место на којем је било крађе нису нашли.

„Причали су бајке о пегланим листићима, јер су у својој глави створили слику да они побеђују... Тако и сада - овај човек је убица, ми смо га осудили, а са њим је увезан Вучић... а онда су шокирани, јер је немогуће да је неко други...„, рекао је Вучић.

Како је рекао, он би могао да каже пет или шест верзија о убиству Оливера Ивановића, и у свакој је мотив имао неко други, а не Срби.

„Шта је са извесним Зекајем дан уочи убиства у Митровици? где је ушао и изашао, шта је ту радио? То их није интересовало, само то да је Вучић крив, да је Вучић убица”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

 

За годину дана нико не сме бити на листи чекања

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да су листе чекање у здравственим установама смањене са 250.000 на 72.000 људи и да за годину дана више никога не сме бити на чекању.

„Кажу (опозиција) шта ће вам национални стадион кад у Србији људи чекају у реду за болнице. Чека 72.000 људи, а у ваше време је било 250.000 на листи чекања”, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Истиче да је садашња власт смањила ту листу на 72.000 људи и да и даље није задовољан, као и да ће 'јурити Лончара и владу да се то заврши'.

„То мора да се заврши за годину дана, да нема више никога на листи чекања”, поручио је Вучић.

Додао је да би по опозицији било најбоље да садашња власт ништа не гради већ само да краде као што је то радила претходна власт, преноси Танјуг.

 

Вучић: Нема компромиса са лоповима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да са онима који су разорили државу, са лоповима, неће никада правити компромис, ни по коју цену.

Коментаришући то што га опозиција оптужује да је крив за убиство Ивановића, напад на Борка Стефановића и друго, приметио је да је у случају Стефановића најгоре прошао полицајац који се поставио између њега и нападача.

„Ухапшени су сви, за разлику од свега онога што они раде сваки дан”, рекао је Вучић.

Подсетио је и на председничке изборе 2017. када је за време протеста опозиције трпео притиске да их прима и да са њима прави некакву „владу спаса”.

„Поједине стране силе имају проблем са мном, јер нећу да прихватим да они доносе одлуке у име грађана Србије, пошто то нећу да прихватим - кад су били протести после избора 2017. када су тражили да Јанковића поставим за премијера. Правили су се да се као не зна ко их организује. Проблем је у томе што ја нећу да их примам, притисак сам имао и из своје владе да их примам, да се смањи притисак. Рекао сам - не пада ми на памет”, рекао је он.

Знате да сте чисти, да нисте украли ниједан глас, да сте убедљиво победили, да нико у Европи не побеђује, додао је он.

„На све кажу мораш да их примаш, да правиш некакву владу спаса? Са онима који су разорили земљу? Ја - нећу, нека народ гласа за њих, могу да ме убију, нећу компромис са лоповима и са онима који су разорили земљу, можете да ме убијете и ништа друго ми не можете, ја се вас не плашим, знам какве сте кукавице”, поручио је он.

Приметио је иронично и да људи који су најгори насилници организују протест против насиља - „батинаши, Двери у шетњи против насиља - мала фашистичка странка и нисам претерао, они се тиме поносе”, приметио је Вучић. Подсетио је и да су припадници Двери тукли две жене, новинарке Пинка, и никад нико није рекао извини, Обрадовић је нападао у парламенту, када су амбасадори на силу покушавали да их убаце у скупштину, нападао је Мартиновића....

„Борбу против насиља ће да предводи човек који каже - да ће да морки по нашим гробовима, фини господин, елита, образован по клубу Ступица”, иронично каже он. Такође, каже и да од увреде Маји Гојковић да је фукса - нема горе. „А кад она одговори, кажу „Маја само кука и вређа”. И ви станете и не верујете и видите да је све лаж и политика и двоструки аршини”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

 

Вучић: Шолак и Ђилас су хтели медијски монопол

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас су Шолак и Ђилас својим апсолутним монополом узимања новца у медијском простору покушавали да разарају Телеком, који је куповином Коперникус кабловске мреже, почео да се такмичи са њиховим СББ-ом.

„Шолак и Ђилас су заједничким снагама успостављали не само комплетно медијско тржиште, већ и преко агенција које су трговали медијским простором имали су апсолутни монопол узимања новца. Направили су СББ и мислим да надлежни органи тренутно проверавају како су без динара, и захваљујући коме, могли да добију такву мрежу. Све време су разарали Телеком, чија је вредност стално падала”, објаснио је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Он је подсетио да је Телеком акционарско друштво у којем је држава већински власник.

„Када смо хтели да приватизујемо Телеком, јер сам био сигуран да ко год га узме, мораће да се бори против нелојалне конкуренције, сви су били против тога. А сада када први пут чувамо Телеком они нас поново нападају, јер је Телеком одлучио да развија даље платформе како би се такмичио са Шолаком и Ђиласом”, додао је Вучић.

Он је рекао да је Телеком купио кабловску мрежу Коперникус која је створена у време Шолакове и Ђиласове власти.

„А што је Телеком купио ту мрежу - зато да СББ не би имао све, да би Телеком вредео више. Њихова дужност је да увећавају вредност”, казао је Вучић.

Када је реч о тврдњи да је Коперникус купио две телевизије Вучић је подсетио да су Ђилас и Шолак довели Грка који је власник Прве и О2.

„Ви сте довели тог Грка и све сте имали на тим телевизијама. Што вам је Грк сада продао те телевизије. Сада ја треба да будем крив што је продавао. Да га није неко натерао”, упитао је Вучић.

Он је казао да је преко неких људи поставио питање власнику из Грчке што продаје, да није можда незадовољан условима у Србији, а да је као одговор да то није случај, већ да се ради о професионалној одлуци.

„Да ли је требало да забраним неком Србину да купи те телевизије и да их купи неко од Шолакових и Ђиласових људи споља”, рекао је он.

Вучић је указао да сада покушавају да приказују како је купац те две телевизије ружан, додајући да су много лепи Шолак и Ђилас, и као да је то важно, пошто је то њихов аргумент за боље управљање.

Упитао је и што Коперникусу актуелне власти, које наводно све контролишу, нису три пута дале националну фреквенцију.

„Три пута је Коперникус конкурисао. Испуњавају услове, али сматрали су надлежни да би угрозили функционисање приватних телевизија. Ја сам добио то као образложење”, пренео је он.

Вучић је рекао да су Шолак и Ђилас бесни и да у дану када Приšтина најављује формирање војске Косова њихова једина брига је приватни бизнис.

„Баве се само тиме јер су рачунали да би том куповином, а хтели су да купе две телевизије, за шта су послали и понуду преко исте фирме која треба да постане власник Н1 и СББ, и хтели да у потпуности да завладају не само медијским тржиштем већ и финансијама”, рекао је он.

Вучић је нагласио да су нервозни јер је јасно да нема по 500 милиона евра зараде сваке године.

На критике да су телевизије продате за нешто мање од 200 милиона евра, Вучић је казао да они своје продају по цени од више милијарди евра, и поручио „ко си ти да одређујеш колико шта вреди”.

„Све то је само резултат беса, што су угрожени њихови интереси у милионима евра”, нагласио је он.

Вучић је казао да је за државу била важна само прва трансакција која се тицала куповине кабловског оператера Коперникус.

Поновио је да је Телеком купио само кабловског опетратера јер хоће да се такмичи са кабловским оператерима и да ће наставити то да ради, бориће се на тржишту.

„Надам се и желим да верујем да неће пропасти Телеком, као што би неки хтели”, казао је он.

Додао је и да после те трансакције вредност Телекома је увећана за 300 милиона евра, а држава је зарадила 100 милиона.

„Они брину због тога што ће Телеком и даље да се бори на тржишту. То је суштина. Борба хоће ли Телеком да остане или тајкуни да га униште и сигуран сам да народ то одлично разуме”, рекао је Вучић.

Навео је и да је Срђана Миловановића молио да им помогне 2008. године и да је био коректан омогућивши им да се појављују на ТВ, али да га после практично више није видео.

„Али, кад људи немају других аргумената и кад полазе од себе, а били су у свим комбинацијама, онда мисле да ће и други тако. Они су доскоро имали своје директоре у Телекому, све су им информације преносили , радили против интереса државе и то сада надлежни органи истражују”, рекао је он, преноси Танјуг.


Коментари47
01bdb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Strahinja
Jedini cilj kojim Srbija tezi, jeste ocuvanje mira i stabilnosti u regionu da ne dodje do ne potrebnog rata koja ce opet nasu decu da odvuce na ratista.
Игор
A шта ћеш када ти шиптар дође у двориште јер он ЖЕЛИ рат и да те отера из куће и да ти је одузме ! Баш њих брига што МИ не желимо рат Још боље за њих само ће да дођу и да узму шта су замислили .Како тако идиотски неко може да размишља??
Препоручујем 2
Danijela
Mi trebamo da ostanemo pribrani,i da ne unosimo emocije u ovaj haos! Razmislicemo sta je najbolje za sve nas,i to mirno sprovesti!
Fudbaler
Многи покушавају да их уразуме”, рекао је Вучић за Пинк. Истакао је да је страшно важно да међународна заједница разуме ко жели мир и стабилност и колико је важно да направимо договор. Плате у јавном сектору биће све веће и веће. Србија данас има председника који воли свој народ и државу.
Dragan pajić
Očuvanje mira prioritet
Zoka
To uliva neku sigurnost.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља