субота, 22.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:48

Велики планови „Ербаса” у нашој земљи

Очекује се сарадња с војском, полицијом и индустријом, каже потпредседник ове компаније Цезар Санчез Лопез
Аутор: Д. Б.субота, 03.03.2018. у 13:48
По­сле на­бав­ке де­вет хе­ли­коп­те­ра оче­ку­је се раз­вој вој­но­ин­ду­стриј­ске са­рад­ње Србије и „Ер­баса” (Фото Википедија)

Ком­па­ни­ја „Ер­бас” ра­ди на сер­ти­фи­ка­ци­ји и про­мо­ци­ји Ва­зду­хо­плов­ног за­во­да у Ба­тај­ни­ци за ре­монт хе­ли­коп­те­ра „га­зе­ла”, а у на­ред­ном пе­ри­о­ду се пла­ни­ра са­рад­ња с вој­ском, по­ли­ци­јом и ин­ду­стри­јом. То је из­ја­вио пот­пред­сед­ник „Ер­ба­са” за ју­го­и­сточ­ну Евро­пу Це­зар Сан­чез Ло­пез. 

Он је у ин­тер­вјуу за РТС под­се­тио да је ова ком­па­ни­ја на на­шем под­не­бљу при­сут­на од по­чет­ка осам­де­се­тих го­ди­на, ка­да је ЈНА од­лу­чи­ла да мо­дер­ни­зу­је вој­не хе­ли­коп­те­ре „со­ко га­зе­ла” у са­рад­њи са сек­то­ром за хе­ли­коп­те­ре фран­цу­ске ком­па­ни­је „Аеро­спа­си­јел”, ко­ји је да­нас из­ра­стао у фир­му „Ер­бас хе­ли­коп­те­ри”.

„’Ер­бас’ је на­стао као ре­зул­тат стра­те­шког раз­ми­шља­ња и по­ли­тич­ке од­лу­ке Не­мач­ке, Шпа­ни­је и Фран­цу­ске да спо­је сво­је аеро­на­у­тич­ке ка­па­ци­те­те, ка­ко би би­ли кон­ку­рент­ни на свет­ском тр­жи­шту”, ре­као је Ло­пез.

Го­во­ре­ћи о стра­те­шким пла­но­ви­ма ком­па­ни­је, он је ре­као да ин­ду­стриј­ска са­рад­ња чи­ни ДНК „Ер­ба­са” и да је Ср­би­ја од­ли­чан при­мер за то јер се по­сле на­бав­ке де­вет хе­ли­коп­те­ра Х-145-М оче­ку­је раз­вој вој­но­ин­ду­стриј­ске са­рад­ње.

Осим ис­по­ру­ке хе­ли­коп­те­ра, ва­жан аспект са­рад­ње Ср­би­је и ове ком­па­ни­је је Ва­зду­хо­плов­ни за­вод „Мо­ма Ста­ној­ло­вић” у Ба­тај­ни­ци, ко­ји се тре­нут­но ба­ви одр­жа­ва­њем и ре­мон­том ави­о­на и хе­ли­коп­те­ра Вој­ске Ср­би­је.

„Са­да смо у фа­зи пре­го­во­ра да за­вод по­ста­не цен­тар за ре­монт хе­ли­коп­те­ра ти­па ’га­зе­ла’ и мо­ћи ће да вр­ши ко­мер­ци­јал­не услу­ге кли­јен­ти­ма ши­ром све­та”, об­ја­снио је Ло­пез, до­да­ју­ћи да ће про­мо­ци­је ка­па­ци­те­та „Мо­ме Ста­ној­ло­ви­ћа”, за­хва­љу­ју­ћи гло­бал­ној при­сут­но­сти „Ер­ба­са”, ићи мно­го лак­ше и би­ће јед­но­став­ни­ји при­ступ но­вим тр­жи­шти­ма.

„Ер­бас” пла­ни­ра и пре­по­знао је по­тре­бу за ви­ше­на­мен­ске хе­ли­коп­те­ре ко­ји се мо­гу ко­ри­сти­ти и у вој­не и у ци­вил­не свр­хе, са сер­ти­фи­ка­ти­ма за ци­вил­не за­дат­ке.

„На­рав­но, има­мо и хе­ли­коп­те­ре за хит­не ме­ди­цин­ске слу­жбе ко­ји су по­треб­ни овом ре­ги­о­ну, а је­дан та­кав сер­ти­фи­ко­ван хе­ли­коп­тер мо­же да спа­си и до хи­ља­ду људ­ских жи­во­та го­ди­шње. По­ред хе­ли­коп­те­ра, на­ста­ви­ће­мо са­рад­њу с ци­вил­ним авио-ком­па­ни­ја­ма”, ре­као је Це­зар Сан­чез Ло­пез, до­да­ју­ћи да је ова ком­па­ни­ја за­ин­те­ре­со­ва­на за са­рад­њу око вој­них тран­спорт­них ави­о­на, без­бед­но­сне ко­му­ни­ка­ци­је, сни­ма­ња из ва­зду­ха и ко­ри­шће­ња са­те­ли­та.


Коментари4
f9561
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dusan
Šta će biti sa planovima o renoviranju-remontovanju ruskih helikoptera u Trsteniku ?
Radovan
Dule podsetio bi te da mozes da nadjes u starijim vestima i veca cuda. Podsetio bih te da je obecavano 1200 radnih mesta za remont helikoptera posle one posete velikog broja clanova nase vlasti jednoj prijateljskoj zemlji.
Препоручујем 8
Banja
Jooooj da su izbori svaki dan!
Стеван
Баш то
Препоручујем 13

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља